elismerés

2020.03.03. 17:30

Díjat kapott a hiteles tájékoztatásért a szóvivő

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület dombóvári származású szóvivője kapta idén a Hiteles Tájékoztatásért Díjat. Munkájában természet iránti lelkesedése találkozik jó kommunikációs készségével.

Hanol Erzsébet

Fotó: Bodnár Katalin

Hiteles Tájékoztatásért Díjban részesült Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) dombóvári származású szóvivője. Az elismerést a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete által szervezett XVI. Jótékonysági Szóvivő Bálon vehette át nemrégiben.

Orbán Zoltán Dombóváron született, és 1992-ig ott is élt. Tizenkét éves korában, 1980-ban lett alapító tagja az MME Dombóvári Helyi Csoportjának. A szervezet titkárával, Nagy Sándorral – vagy ahogy Orbán Zoltán emlegeti, Sanyó bával – máig jó kapcsolatot ápol.

Mint mondta, szerencsés helyzet, hogy gyermekkori érdeklődésével ennyire jó közegre talált. – Tücsköt, bogarat hazavittem, de otthon nem volt ebből gond, édesapám is állatbarát volt. Madárgyűrűző táborokba jártam, itthon és külföldön egyaránt – mondta a szóvivő.

Kezdő munkavállalóként volt segédmunkás és biztosítóberendezés-műszerész a vasútnál, illetve – ahogy ő fogalmazott – minden olyan helyen, ami állatokkal kapcsolatos. Ebbe a sorba illeszkedik egy kutyaotthon, egy dísz­állat-kereskedés, a Fővárosi, valamint a Jászberényi Állat- és Növénykert. 2006 májusában lett az MME alelnöke, majd – immár főállásúként – a szervezet társadalmi kapcsolatok igazgatója. Ezt a posztot 2013 őszén cserélte le a szóvivői feladatokra.

Elmondta, hogy természet iránti lelkesedése mellett, jó kommunikációs készsége is már gyerekkorában kitűnt. Sanyó bá már tizenhárom évesen tudományos konferenciákra vitte, illetve kutatásokat, cikkeket jegyzett. Mostanra három diplomája van: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedagógia-szakos bölcsész, illetve tanári oklevelet szerzett, a Corvinus Egyetemen pedig vidékfejlesztési marketing és menedzsment szakon végzett.

Mindemellett Európa számos országában járt, madárvonulások megfigyelésében, madárgyűrűzésekben vett részt, fotó- és videódokumentációkat készített. Sőt, Szenegálban is részese volt egy expedíciónak, amelyről könyvet is írt. Tizenegy kötete jelent meg eddig. A témák igen változatosak, hiszen madártani, állatkerti, környezetpedagógiai és természetvédelmi éppúgy található közöttük, mint turizmusfejlesztéssel foglalkozó.

Szóvivői munkájának köszönhetően az MME szinte folyamatosan szolgáltat valamilyen témát. A szervezetnek évente nagyjából 3500 média­megjelenése van, és az eddigi legkiemelkedőbb az az év volt, amikor Orbán Zoltán 504 riportot adott, de mint mondta, már idén is a százat közelíti a nyilatkozatok száma. Az egyesület YouTube-csatornáján közel 600 videó található, és a világ több mint 170 országából tekintették meg ezeket. A letöltések száma idén várhatóan eléri és meghaladja a hárommilliót. A felvételek jelentős része Orbán Zoltán kertjében készült, amely kutató-fejlesztő központként is funkcionál.

A szóvivő úgy látja, sok olyan téma került a köztudatba, amelyek korábban nem. Például egyes méhfajok és a tőrös darazsak védelme, valamint a fecskevédelem. Ez utóbbi program tíz éve indult, és ma már nagy felháborodást kelt, ha valaki fészkeket ver le, és a hatóságok figyelmét sem kerüli el a dolog – emelte ki.

Az ünnepségen elhangzott méltatásból

„Orbán Zoltán a madárvilág kutatásába különösen a madárgyűrűzés, a madarak vonulásának kutatása terén kapcsolódott be, de igen sokat foglalkozott a városi környezetben élő madarak megfigyelésével is. Számos expedíción vett részt, a szenegáli nemzetközi expedícióról írt könyve a műfaj klasszikusának számít.

Az egyesület szóvivőjeként közvetlen stílusban, példamutató szakmaisággal, egyszersmind sok humorral, az ember és a természet viszonyának furcsaságait néha szarkasztikusan hangsúlyozva dolgozik azon, hogy a természetet, és különösen a madarak világát közel hozza az emberekhez, és megmutassa, hogy még a városi környezetben is mennyi helyen találkozhatunk a természet csodáival, s hogy mi mindent tehetünk tollas barátaink mindennapi védelmében.”

Borítóképünkön: Orbán Zoltán a díjjal a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete bálján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában