negatív kód

2020.03.07. 11:30

Háromszor annyi férfi hajt végre öngyilkosságot, mint amennyi nő

Negatív kód – Depresszió, krízis, öngyilkosság címmel tartott konferenciát a Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája és Pszichiátriai Osztálya.

Foray Nándor

2020.03.06 Szekszárd, Szekszárdon a Vármegye Házán tartottak előadást Negatív Kód címmel. A képen A Ballasa János Kórház munkatársai láthatók Dr. Németh Csaba főigazgató, Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató, Prof. Dr. Kondákor István osztályvezető főorvos, Dr. Keresztes Ágnes osztályvezető főorvos, fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az első előadást pénteken dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa tartotta, az öngyilkossági ráta alakulásáról.

Feladata az öngyilkossági statisztikák elemzése, célja az volt, hogy megértsük, milyen tényezői vannak az öngyilkosságnak és ki hogy tud segíteni megelőzésében.

Gondoznunk kell a depressziósokat, a szerfüggőket, az öngyilkossági kísérletet elkövetetteket. Az elváltakra és az egyedülállókra is oda kell figyelni; a házasság viszont véd az öngyilkosságtól. A játékszenvedély fokozza a kockázatot. A fiatalok falcolása (éles eszközzel önmaguk vagdosása) autoagressziót jelent – márpedig az öngyilkossághoz agresszió is kell. Aki egyszer megkísérelte az öngyilkosságot, tízszeres eséllyel fog abban meghalni.

A munkanélküliség csak egy ötödrendű faktor: volt, mikor az öngyilkossági trend emelkedett, holott a munkanélküliség nem annyira, és volt, mikor az öngyilkosságok száma csökkent, ám a munkanélküliség csúcson volt. Az alkoholfogyasztás sincs teljesen kölcsönhatásban az öngyilkosságok számának alakulásával: bizonyos időszakban nőtt a számuk, miközben az alkoholfogyasztás mérséklődött.

Öngyilkossági kísérletet háromszor annyi nő követ el, mint férfi – befejezett öngyilkosságban ugyanakkor háromszor annyi férfi hal meg, mint nő.

A szakmapolitikának is van felelőssége. Magyarországon 1985–86-ban volt a legtöbb befejezett öngyilkosság, számuk 2006-ig csökkent. De jött az a bizonyos egészségügyi reform: a pszichiátriai ágyak számát 22 százalékkal csökkentették, csökkenő tendenciája ekkor egészen 2010-ig megtorpant. 2011 óta majdnem egyharmaddal csökkent az öngyilkosságok száma. Ez összefügg azzal, hogy egyre több depressziós beteget kezelnek, egyre több antidepresszánst írnak ki. Itt jelenik meg a pszichiáterek felelőssége. Tolna megyében 2015-től kezdve egyenletes és határozott a csökkenés.

Dr. Németh Attila hozzátette: a korszerű pszichiátriai ellátás mellett fontos a civil szervezetek bevonása a magas kockázatú betegek gondozásába, figyelemmel kísérésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában