Hétértékelő

2020.04.24. 17:30

Az orvosi rendelő építése ezrek érdekét szolgálja

Februárban még a kizárólag ÉSZ tagokból álló gazdasági bizottság zöld utat adott Szekszárdon a Szabó Dezső utcai orvosi rendelő építésének. Ács Rezső polgármester szerint emiatt is érthetetlen, hogy a többségi frakció most leállítaná a beruházást.

Budavári Kata

2020.04.24 Szekszárd, Ács Rezső Szekszárd polgármestere hétértékelő sajtótájékoztatót tartott a városházán. Egyúttal megmutatta az újonnan épülő orvosi rendelő látványtervét is. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Ha nem épül meg a Szabó Dezső utcai rendelő, akkor négyezer-hétszáz ember továbbra is a Vörösmarty utcai ideiglenes-, valamint az I. Béla kollégiumnál lévő, távol eső és rendkívül szűkös helyiségben lesz kénytelen igénybe venni az egészségügyi alapellátást. A pályázati határidő rövidsége miatt ugyanis nincs mód változtatásra. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere annak kapcsán beszélt pénteki hétértékelő sajtótájékoztatóján erről a beruházásról, hogy csütörtökön mintegy húsz ember tiltakozott az építkezés helyszínén a kivitelezés ellen. A városvezető elmondása szerint az összegyűltek negyedét az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) önkormányzati képviselői tették ki, ők voltak a demonstráció vezénylői. Ács Rezső elmondta, azt hitte, hogy komoly képviselők kerültek a közgyűlésbe, s befejezték a választási kampányt, de nagyon úgy néz ki, hogy az ÉSZ továbbra is kampány üzemmódban kelt indulatokat. Hozzátette, nem szerencsés, hogy járványhelyzetben ilyen indokkal embereket szólítanak az utcára közösen tiltakozni.

A leendő új orvosi rendelővel kapcsolatban Ács Rezső emlékeztetett, a gazdasági bizottság februárban tárgyalt róla, zöld utat adott az építkezésnek, és felhívta a polgármestert a szerződés aláírására. Aztán Murvai Árpád képviselő a közgyűlés elé terjesztette, hogy az ott élők nem örülnek a beruházásnak, és hatvankilenc tiltakozó aláírását mutatta be. Ennél jóval többen támogatják az ügyet, ám a közgyűlés az építkezés elindításának egy hónapos felfüggesztése mellett döntött. Aztán telt az idő, kihirdették a veszélyhelyzetet, Ács Rezső pedig úgy látta jónak, ha késve is, de elindul a kivitelezés. A polgármester úgy gondolja, a koronavírus-járvány még inkább megmutatja, hogy miért van szükség az alapegészségügy fejlesztésére, olyan projektekre, mint a Szabó Dezső utcai rendelő vagy az ügyeleti központ építése.

Van elég védőfelszerelés

Folyamatosan szerzik be az egészségügyi alapellátásban, a szociális területen és más intézményekben dolgozóknak a védőfelszerelést, mondta Ács Rezső. Eddig 11.870 pár kesztyűt, orvosi maszkból 4.030-at, ffp2-es maszkból 375-öt, lábzsákból 300 párat osztottak ki. Az időskorú ellátottak száma 196-ra nőtt és 263 nyugdíjasnak, valamint 413 gyermeknek szállítanak ki meleg ételt. Eddig 33 önkéntessel szerződött a város, a héten pedig az Opel felajánlását, egy magasított tetős autót vett át Ács Rezső, amellyel ebédet visznek házhoz. Ugyan a veszélyhelyzet miatt a szekszárdi önkormányzat bevétel kiesése másfél milliárd forint, szociális területen mostanáig tízmillió forinttal többet költött az önkormányzat.

A polgármester azt is elmondta, az iparűzési- és az ingatlanadó befizetési határideje május végéről szeptember 30-ára módosul, és június végéig felfüggesztik a Vagyonkezelő Kft. által bérbe adott üzletek bérleti díjának fizetését.

Borítókép: Ács Rezső polgármester a mai hétértékelő sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában