lakáspiac

2020.05.25. 11:30

Fékezett a lakáspiac, csökkentek az árak, olcsóbb az albérlet

A múlt év még az ingatlanárak emelkedéséről és az albérletek drágulásáról szólt. Az erős évkezdés után azonban már április óta tapasztalhatók a koronavírus-járvány hatásai a lakáspiacon is. Az általunk megkérdezett Tolna megyei ingatlanforgalmi cég munkatársa elmondta, szinte minden mozgás megállt a piacon.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Kérdéses volt, hogy a járvány mikor telepszik rá az ingatlanpiacra, és hogy pontosan milyen hatással lesz rá. A veszélyhelyzet és a szigorítások márciusban kezdődtek, de az ingatlanpiac lassabban reagál az ilyen helyzetekre, mondta egy általunk megkérdezett megyei ingatlanforgalmi cég munkatársa.

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján több megyeszékhelyen is csökkenést hozott az április az eladásra kínált lakóingatlanok átlagárában. Budapesten ugyan az első négy hónap áremelkedést mutat, viszont áprilisban estek az árak. Győr, Szekszárd és Salgótarján úgyszintén áprilisban fordult át csökkenésbe.

Itt nem olyan áruról van szó, amelyet interneten lehet értékesíteni. Akár panel-, társasházi lakásról vagy családi házról van szó, a vevő meg akarja tekinteni az ingatlant, hiszen tisztában van vele, hogy még a legjobb minőségű képek sem adják vissza minden részletében a valóságot, mondta az ingatlanszakértő. Árak tekintetében is változó képet mutat a megyei ingatlanpiac.

A kisebb lakásokat keresik inkább a megyében, sőt, egyre többen vásárolnak vidéken házat, ez derült ki a legfrissebb adatokból. Sokan költöztek ki például a Szekszárd körzetéhez tartozó szőlőhegyekre, tanyákra, környékbeli falvakba. Ennek egyik oka az, hogy ott olcsóbban lehet lakáshoz jutni, még ha az felújításra is szorul, illetve a városi lakások árai még mindig igen magasak.

Az albérletek piacán már egyértelműbben érezhető a változás, melynek hátterében a vírushelyzet okozta megnövekedett kínálat áll. A legtöbb megyeszékhelyen mérséklődtek a kiadó lakások és házak átlagos bérleti díjai.

Ami az ingatlanárakat illeti, Tolna megye országos kitekintésben a középmezőnyben szerepel. A legvonzóbb körzet a megyeszékhely környéke, illetve Paks. A legalacsonyabb ingatlanár a szerződések szerint 1,5 millió, a legdrágább 210 millió forint volt tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában