Lejárt két külföldről érkezett karanténja

Brunner Mónika

Diósberényben koronavírus-fertőzött beteg nem volt, és jelenleg sincs. Két külföldről hazaérkezett személynek kellett házi karanténba vonulnia az elmúlt időszakban, a karantén a közelmúltban ért véget. Erről Tillmann András László polgármester tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy a mintegy háromszázharminc lakos körülbelül egyharmada idős ember. Mindenki türelemmel viseli a járványveszélyhelyzetet.

Az önkormányzatnak saját házi gondozási rendszere van, az idősek étkeztetését szociális konyhájukról biztosítják. Az utóbbival a tapasztalat az, hogy a járványveszély előtti igényléshez képest csak néhány fővel többen választják ezt a szolgáltatást. Mint a polgármester ismertette, a lakosság jelentős része helyi vállalkozásoknál dolgozik, valamint eddig nem jelentkezett a helyi gazdaságban probléma a veszélyhelyzet miatt. Munkanélküli segély iránti kérelem az önkormányzathoz nem érkezett. Az újraindult egészségüggyel kapcsolatban elmondta, hogy a település körzeti orvosa Gyönkön rendel, hetente kétszer Diósberényben is. A lakosoknak továbbra is a falugondnok gondoskodik a receptek kiváltásáról, valamint két házi gondozó és két idősgondozó is a rendelkezésükre áll.

A járvány elleni védekezésre az önkormányzat költségvetéséből néhány százezer forintot költöttek. Ebből az összegből fertőtlenítőket, maszkokat vásároltak, valamint az óvodát és az önkormányzat konyháját vegyszeresen fertőtlenítették. Az elmaradt rendezvényekkel kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet miatt a gyereknap és a falunap maradt el a településen, valamint május közepén adtak volna otthont egy térségi rendezvénynek, amit augusztus végén, szeptember elején szeretnének pótolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában