Másképp fogadja betegét az orvos

Május negyedikétől újraindult a szakellátás, de aki még tud várni a betegsége miatt két hetet, az inkább halassza el az orvos megkeresését, ugyanis még szervezés alatt áll ez a terület. Több szakrendelés előtt koronavírustesztet is készíttetni kell.

Mauthner Ilona

Fotó: Beküldött kép

Másfél hónapos szünet után – ami alatt csak a sürgős és azonnali ellátások voltak engedélyezettek – több fontos területen május 4-étől újraindult az egészségügyi szakellátás.

A bejelentést követő első hétköznapon, hétfőn reggel, hosszú sorok kígyóztak Szekszárdon a rendelőintézet bejárata előtt. Az emberek azt hihették, hogy a koronavírus miatt elmaradt szakorvosi vizsgálatok majd ott folytatódnak, ahol március elején abbamaradtak. Sokan több órás várakozás után, csalódottan mehettek haza, miután megismerték a vizsgálati feltételeket.

Nemcsak a szakorvosi rendelőkben, de a háziorvosoknál is megváltoztak a gyógyítás feltételei. Dr. Ferk Dóra, Szekszárdon a VII-es számú körzet, valamint Harc község felnőtt háziorvosi körzetében gyógyítja a betegeket. Mint mondta, mindenkit arra kérnek, hogy továbbra is első körben telefonon mondják el a problémájukat, ha a betegség olyan jellegű, hogy vizsgálatot igényel, akkor időpontban egyezik meg egymással a beteg és az orvos. A jelenlegi szabályok szerint egy órában négy beteget láthat el a háziorvos úgy, hogy gyakorlatilag egymással a betegek nem is találkoznak. A rendelő zárva van, csengetni kell, az asszisztens beengedi a beteget, akit a doktornő megvizsgál, és a szükséges gyógyszerekkel vagy további kivizsgálásra utalva lát el.

Ha olyan betegségről van szó, mint a gyomorrontás, orr­folyás, nátha, annak gyógymódját telefonon keresztül is meg lehet beszélni, valamint a gyógyszertárban kapható készítményekkel is orvosolni lehet a bajt. Hónapok, évek óta fennálló panaszainkat – derékfájás, időskori kopásos ízületi fájdalom – ne most akarjuk kivizsgáltatni, kezeltetni, mert a kórház is csak sürgős esetekben fogad beutalóval is beteget, mondta a doktornő. Természetesen, akinek rossz a közérzete és az kivizsgálást igényel, annak végig kell járni az utat, vagyis a háziorvos megvizsgálja, majd ha ok van rá, szakrendelésre kér időpontot. Bizonyos rendeléseknél – többek között ilyen a fogászat, szájsebészet, orr-fül-gégészet, diabétesz, kardiológia, ultrahang – kérhetnek koronavírustesztet, még a vizsgálat előtt. Ennek szükségességét minden esetben a szakrendelésen mondják meg, telefonos időpont-egyeztetésnél. A tesztet a mentőszolgálat végzi, és körülbelül két hét, mire meglesz az eredménye. Ha az eredmény negatív, ezt követően kerülhet a beteg a szakorvoshoz.

Természetesen vannak kivételes helyzetek, amikor sürgős beavatkozásra van szükség, ilyenkor mentőt kell hívni, és ők viszik el a beteget a traumatológiára.

Receptek miatt sem kell bemenni az orvoshoz, elég telefonálni, és úgy tűnik, még az idősebb korosztály is jól tolerálja az úgynevezett e-receptek kiváltását, mondta dr. Ferk Dóra. Bár a doktornő hozzátette, bízik benne, idővel helyreáll a régi rend, és a beteg gyakrabban találkozhat majd az orvosával, hiszen a személyes kapcsolat a gyógyításnak nagyon fontos része.

Gyerekeknél is időpontot kell kérni

Hasonló a helyzet a gyermekorvosi rendeléseknél is. Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos elmondta, telefonon kell időpontot kérni, akkor mindjárt ki is kérdezik a szülőt, hogy mi a baj. A vizsgálatokat úgy osztják be, hogy ne találkozzanak egymással a beteg gyerekek. Szerencsére kevesebb a beteg, hiszen nincs iskola, óvoda, mondta a doktornő. Sürgős esetben – például vakbélgyulladás gyanúval – a kórház gyermekosztályának ambulanciájára kerül a kis beteg, ahol a szükséges vizsgálatokat, röntgen, labor, ultrahang, el tudják végezni. Balesetnél, törésnél pedig a baleseti ambulanciát kell felkeresni. A gyermekek védőoltásának beadása és a tanácsadás folyamatos. Itt is időpont-egyeztetéssel igyekeznek a vizsgálatot megoldani. A csecsemőket érintő kötelező vizsgálatok pár hetet tolódnak, szervezés alatt áll a szakrendelés beindítása.

Borítókép: Dr. Ferk Dóra (jobbról) elmondta, hogyan változtak meg a rendelés feltételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában