Pontosan szabályozzák a helyes mintavételt

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Tájékoztatták a héten a háziorvosokat, házi gyermekorvosokat, fogorvosokat a hétfőtől érvényben lévő, rájuk vonatkozó szabályokról, tudnivalókról. Aszerint minden koronavírus-gyanús betegnél kétszeri légúti PCR mintavételezés, azaz Covid-19-vírustesztvizsgálat mintavételezése történik.

Az első mintavételi nap legkorábban a beteg tüneteinek kezdetétől számított harmadik nap, azután két nappal később a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak második mintavételezést is kérniük kell az adott járási népegészségügyi osztálytól. A koronavírus-gyanús betegeknél csak két negatív mintavételi eredménnyel és háziorvosi igazolással, miszerint a beteg láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy enyhe, javuló tünetei vannak, tudják a hatósági járványügyi elkülönítést feloldani.

Pozitív eredmény esetén, ha a beteg otthonában tartózkodik, akkor a légúti tünetek és a láz megszűnése után három nappal kell egy légúti mintavétel, majd két nap múlva egy ismétlés. Igazolt, koronavírus-pozitív betegeknél csak két negatív PCR mintavételei eredmény, legalább három napos lázmentesség és a légúti tünetek megszűnéséről, egyértelmű javulásáról szóló háziorvosi igazolás esetén tudják a járványügyi elkülönítést feloldani. A pozitív esetek szoros kontaktjainál a változás az, hogy a tizennegyedik napon légúti PCR mintavételezésük szükséges. Az egészségügyi dolgozók, idősotthoni-szociális otthoni dolgozók esetében kontaktként továbbra is három mintavételezés történik a nulladik, a hetedik és a tizennegyedik napon.

Mint ismert, a pozitív esetek szoros kontaktjainak az egy háztartásban élők számítanak, valamint azok, akikre illenek a következők: fizikai érintkezés, légúti váladékaival érintkezett, két méteres távolságon belül és tizenöt percen túl, védőeszköz nélkül érintkezett egészségügyi dolgozó, utazáskor két ülésnyi távolság. Egyedi mérlegelés alapján a koronavírus-gyanús személy esetében is szükségessé válhat szoros kontaktjai részére a hatósági házi karantén elrendelése.

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy a következő napokban újabb védőfelszerelést osztanak a részükre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában