Virtuális vizitet tarthat az orvos

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Mint ismert, hétfőn lépett életbe az egészségügyi ellátás új rendje. A megyei háziorvosoknak is elküldött tájékoztatásban szerepel, hogy a járóbeteg szakellátásban elektronikus egészségügyi szolgáltatást kell megteremteni, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, szabályos telefonos vizit lebonyolítását.

Hogy megtudható legyen a beteg aktuális állapota, gyógyszerszedése, gyógyszerei száma, hiánya, felállítható egy virtuális státusz, összevethetőek a kapott adatok. A konzultációnak személyi és tárgyi feltételei vannak: szükséges szakorvos, telefon, számítógép, megfelelő informatikai kapcsolatok. Ha az adatok és a beteggel folytatott konzultáció megnyugtató, akkor a beteggel további teendő nincsen. Amennyiben kérdéses, akkor szóbeli javaslat után ismételt telefonvizit bonyolítható le, vagy gyógyszeres ellátás javasolt e-recept formájában. Problémás esetben a személyes vizsgálat nem kerülhető el.

Telefonkonzultáció alapján az orvos rendelkezhet kórházi beutalásról és mentőrendelésről. A virtuális vizitet szabályosan kell dokumentálnia. A beteg, ha a bejelentkezés után szakrendelésen nem jelenik meg időben, új időpont kérésére kötelezett, a szigorú betegfogadási rend miatt. Intézményi vizsgálat esetén a járványügyi szempontokat veszik figyelembe, és alkalmazzák. Az egészségügyi ellátás új rendjének egyik alapvető célkitűzése a legmagasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatás biztosítása.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában