szüreti napok

2020.06.13. 07:00

Állást foglaltak a borászok a szüreti napokról

Amennyiben a törvényi háttér azt lehetővé teszi, és meg lehet tartani a rendezvényt, a borászok, étkesek és pálinkakészítők részt vesznek az idei Szekszárdi Szüreti Napokon. Arról is döntöttek, hogy a megszokott magas színvonalból nem engednek.

Budavári Kata

2020.01.18. Szekszárd A Szekszárdi Borászos Céhe és az Alisca Borrend bálját rendezték meg a Babits Mihály Kulturális Központban Új borlovagokat is avattak. Fotó: Kiss Albert KA Tolnai Népújság Képen: Bősz Adrián a Hegyközségi Tanács vezetője

Fotó: Kiss Albert

Állásfoglalást írtak alá a borászok, két pálinkafőző és a gasztronómia képviselői szerdán az idei Szekszárdi Szüreti Napokkal kapcsolatban, amelyet eljuttattak Ács Rezső polgármesternek, Bomba Gábornak, a gazdasági bizottság elnökének és Zsikó Zoltánnak, a Babits kulturális központ igazgatójának. Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökének tájékoztatása szerint ebben az áll, hogy amennyiben azt a jogszabályi háttér, azaz a koronavírussal kapcsolatos helyzet lehetővé teszi, és legálisan, szabályosan lehet rendezvényt tartani, részt vesznek azon. – Nagyon szívesen kiállítunk, természetesen ragaszkodunk az eddig megszokott feltételekhez és minőséghez. Azaz a standokhoz, a megjelenéshez, a rendszeres takarításhoz és szemétszállításhoz – sorolta az elnök. – Semmiképp sem szeretnénk visszalépést – tette hozzá.

Bősz Adrián ugyanakkor azt is elmondta, a programok szervezésébe nem szeretnének belekontárkodni, ők a saját szakmájuknál maradva a borudvarra és az ízek utcájára vonatkozóan fogalmazták meg véleményüket.

Ács Rezső, csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szüreti napok megrendezésével kapcsolatban a közgyűlés dönthet leghamarabb június végi ülésén, miután a rendkívüli jogrend véget ér. A polgármester kikérte a város lakóinak véleményét, és a legtöbben, a válaszadók harminchét százaléka azt szeretné, ha a megszokott módon zajlana a városi nagy esemény. Egyelőre azonban sok a bizonytalanság, részben a járványveszély, részben pénzügyi okok miatt, így az is elképzelhető, hogy lesz rendezvény, de nem olyan nagy volumenű, mint a korábbi években. Épp emiatt az eshetőség miatt javasolta több szekszárdi, hogy ne Szekszárdi Szüreti Napok néven, hanem más elnevezéssel fusson az idei esemény.

VinAgora is lesz, csak később

Bősz Adriántól azt is megtudtuk, hogy az idei VinAgora, amelynek Szekszárd ad otthont, nem elmaradt, hanem elcsúsztatták az időpontot. A borvidéki tanács elnöke épp a legutóbbi szüreti napok megnyitóján jelentette be, hogy a tolnai megyeszékhelyen rendezik a rangos eseményt. Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyét július harmadikától ötödikéig rendezik meg az eredeti elképzelésnek megfelelően Szekszárdon. Bősz Adrián bírálóként vesz részt a megmérettetésen, és úgy tudja, hogy ugyan a bíráló bizottságok számát valamelyest csökkentik a védőtávolság betarthatósága miatt, ugyanakkor a korábbi színvonalból nem engednek a szervezők.

Borítóképünkön (archív): Bősz Adrián (jobbra) ismertette a borász szakma állásfoglalását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában