Megyei közgyűlés

2020.06.26. 20:00

Építkezésekkel halad a Paks II. projekt

A veszélyhelyzetet követően első alkalommal ülésezett ma a Tolna Megyei Közgyűlés. A Szekszárdon, a régi Vármegyeházán összegyűlt képviselők, Fehérvári Tamás elnöklete mellett, egyebek mellett módosították az SZMSZ-t, marketing tervet fogadtak el, támogatásról döntöttek, és – zárt ülésen – odaítélték az idei megyei kitüntető díjakat is.

Tóth Róbert, Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A közgyűlésen Süli János miniszter a Paks II. projekt aktualitásairól adott tájékoztatást. Mint mondta, a szükséges dokumentációk elkészítése folyamatos, a nemzetközi szakértők bevonásával más projektek tapasztalataira, tanulságaira is rálátást szereznek. Jelenleg több épület – például irodaépület, szerelőcsarnok, konyha – építése zajlik, a földmunkához pedig körültekintő módon fognak hozzá; ennek az engedélyeztetése különálló ügy. Nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, így például az érintett, környező települések polgármestereivel egyeztetnek hamarosan, valamint tájékoztató kiadványt készítenek. Kiemelten fontos a megnövekedő lakosságszám miatt, hogy a szolgáltató szektor is felkészülten várja a megvalósításban közreműködőket.

Nagyszabású koncepció került a közgyűlés elé, amelyet a TOLNA109 ciklus program részletez. „Az új ciklus fő feladata a megyét alkotó 109 település valódi egységének megteremtése” – áll a dokumentumban. A program az ötéves önkormányzati ciklus terveit tartalmazza, mely szerint Tolna megye „sok szempontból egyedi, értékeit tekintve különleges és gazdag, adottságai előnyére fordíthatóak. Ennek tükrében hisszük, hogy a szervező megyére vár a feladat a megyei szereplők egységbe hívását, a különböző értékek összegyűjtését, és a meglévő erőforrások összpontosítását illetően.” Ezt a missziót jelenti a TOLNA109 koncepció. A testület támogatta az előterjesztést.

A közgyűlés az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) módosítása értelmében nevesítetten vállalja a helyi és megyei identitás erősítése érdekében végzett közösségfejlesztési illetve értéktári tevékenységet, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének, integrációjának, felzárkózásának elősegítését, valamint a lakosság klíma-, környezet- és energiatudatosságának szemléletformálását.

Kiválóan helyt áll a rendőrség

A megye 2019. évi közbiztonsági helyzetéről Szabó Csaba dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője számolt be. A felettes szerv kiválóra értékelte a megyei rendőrség tavalyi munkáját. Ezt a minősítést a lakossági visszajelzések és a települési önkormányzatok egyaránt megerősítik. Az idei év céljai: a közbiztonság fenntartása, ugyanakkor a nyomozási határidő csökkentése, valamint a közlekedési fegyelem erősítése. Emellett nagy figyelmet fordítanak mind a Paks II. beruházáshoz, mind a Modern Városok Programhoz kapcsolódó rendőri feladatokra.

Borítókép: Süli János (középen) miniszter a Paks II. projekt aktualitásairól adott tájékoztatást a pénteki megyei közgyűlésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában