hulladék-kommandó

2020.06.10. 20:00

Hadat üzent a hulladéknak a kommandó

Megtartotta alakuló ülését a Szekszárdi Hulladék-kommandó elnevezésű civil szerveződés. Ahogy arról már beszámoltunk, kiemelt céljuk az illegális szemétlerakatok feltérképezése, azok felszámolása, a szemléletformálás révén pedig a továbbiak keletkezésének felszámolása.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ügy fontosságát jelzi, hogy a Szekszárdi Hulladék-kommandó elnevezésű civil szerveződés szerdai alakuló ülésén megtelt érdeklődővel a polgármesteri hivatal díszterme. A rendezvényt Gyurkovics János alpolgármester nyitotta meg, azt hangsúlyozva, mindenki tapasztalhatja, hogy bőven van tennivaló. A megjelenteket eztán Zaják Rita, a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke köszöntötte. Mint mondta, a hulladékgazdálkodás helyi és országos szinten egyaránt fontos kérdés, szekszárdi megoldásához pedig minden segítséget igyekszik megadni a bizottság.

Az illegális hulladéklerakás problémájáról Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke beszélt részletesen. Elmondta, az utak mellé, erdő szélére, szurdokokba lerakott szemét amellett, hogy környezetszennyező hatású, fertőzésveszélyt is jelent, rontja a településképet, és a szemetelők sokszor újrahasznosítható nyersanyagokat raknak ki. Mindemellett az a tapasztalat, hogy a szemét a szemetet szaporítja, vagyis, ha valaki egy helyre illegálisan hulladékot pakolt, mások is feljogosítva érzik magukat erre. A lakosságnak nagyjából 5-10 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Baka György elmondta, hat civil szervezet – a Szekszárdi Alsóvárosi Római Katolikus Egyesület, a Szekszárd Újvárosi Római Katolikus Társaskör, a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület, a Zöldtárs Alapítvány, a Szekszárdi Fősővárosi Kör és a Zölden Szekszárdon és környékén Facebook-csoport – indította el, de nyitottak, várják más civil szerveződések és magánszemélyek csatlakozását is. A célokat ismertetve Baltavári István, a kezdeményezés ügyvezetője elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, sok esetben ugyanis az ismeretek hiánya vezet az illegális szemétlerakáshoz. Továbbá szeretnének létrehozni egy katasztert, amelyben rögzítik a hulladékhalom helyét. Itt bárki megnézhetné, hol vannak ilyenek, és jelezhetné a még nem regisztráltak helyét. Emellett figyelőszolgálatot is működtetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában