miniszteri tájékoztató

2020.06.30. 12:03

Mérföldkőhöz érkezett a Paks II. projekt

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Paks II. beruházás, ugyanis 2020. június 30-án, vagyis ma, a Paks II. Atomerőmű Zrt. benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a tervezett egység létesítési engedélykérelmét.

Erről adott ma tájékoztatást Süli János, a bővítésért felelős miniszter a térség negyvenhét polgármesterének és a Paksi Társadalmi Tanács országgyűlési képviselőinek Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában. Mint mondta, a dokumentáció vaskos, a mellékleteivel együtt 283 ezer oldal. A hatóság 15 hónap alatt bírálja el a terveket. Ha nem találnak hiányosságot, a főépület létesítését 2021 szeptemberére engedélyezhetik, és elkezdődhet az építkezés. A miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy a földmunkákat már a főépület engedélyének megérkezése előtt, 2021 elején elkezdjék. Hozzátette: nem alapozásról van szó, hanem munkagödör nyitásáról.

Süli János ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy az új paksi blokkok esetében a biztonság a legfontosabb szempont, megépülésük pedig garanciát jelent az olcsó és környezetbarát energiatermelésre a következő hatvan évre.

Borítókép: Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója (balról) és Süli János miniszter a keddi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában