pécsi egyházmegye

2020.06.26. 07:00

Nem kellett a nyári szünetig várni a felújítással

A szekszárdi Béla király téri templom festése, restaurálása mellett jó néhány egyházmegyei felújítás zajlik Tolnában. Többek között a megyeszékhelyen a Szent József katolikus iskola teljes belső felújítása, udvarrendezése és étkezőjének építése és a paksi Szentlélek-templom részleges felújítása zajlik. A tervek szerint az iregszemcsei és a simontornyai templom tetőmunkái is sorra kerülnek.

Wessely Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Étkezőt építenek Szekszárdon a Szent József katolikus iskolához. A kivitelezés jó ütemben halad, dacára a járvány okozta gazdasági megtorpanásnak. Tolnán ettől függetlenül megmarad a konyha, az ottani katolikus iskola megszüntetésétől függetlenül. Szekszárdon nem fognak helyben főzni, csak melegítő konyha és étterem kap helyet az új szárnyban. Emellett a teljes épület felújítását is elvégzik. Mivel több hónapon át nem volt tanítás, a vállalkozók nyugodtan dolgozhattak. Az eredeti elképzelés szerint ütemezve kellett volna tevékenykedniük, így viszont a teljes munkaterületet megkapták, s nem kellett erre várniuk a nyári szünetig.

A beruházás érintettjei (megbízó, tervező, kivitelező, ellenőr stb.) rendszeresen egyeztetnek. A részletekről Szász Gábor egyházmegyei építész adott tájékoztatást.

– Jó néhány építkezés folyik most a Pécsi egyházmegyében – mondta. – Csak egy ezek közül a szekszárdi iskola felújítása, étkezőjének építése, és udvarának rendezése. A készültség körülbelül ötvenszázalékos, a befejezés az év végére várható. Ez mintegy ötszázmillió forintos beruházás. Az épület külső felújítása néhány éve megtörtént. Most teljes belső felújítást, újjáépített vizesblokkokat kap. Komoly eszközbeszerzésre is sor kerül: bútorok, informatika, természettudományos szaktanterem berendezése is kapcsolódik a munkához. Az étkezőben melegítőkonyha fog üzemelni. Festés, fűtés, parketta, falburkolatok; minden szemmel is látható felület megújul.

Arról is beszélt az egyházmegyei építész, hogy a már futó projektek mellett újakat is terveznek. A Magyar Falu Program felhívására számos pályázatot nyújtottak be, melyek elsősorban a lakott plébániák korszerűsítésére vonatkoznak.

Építkezések az egyházmegyében

A szekszárdi Szent József katolikus iskola teljes belső felújítása, udvarrendezése és étkezőjének építése mellett folyamatban van a paksi Szentlélek-templom (Makovecz) részleges felújítása, új üvegtető készítése, továbbá félkész a szekszárdi Béla király téri templom festése, restaurálása. Folyik a mohácsi Fogadalmi templom teljes felújítása, a mohácsi Boldog Gizella általános iskola felújítása, a pécsi Székesegyház restaurálása, a pécsi Rózsakert és a szomszédságában álló egyházmegyei könyvtár teljes felújítása. Ezek csak a nagyobb lélegzetű munkálatok, mellettük még számos kisebb, plébániai beruházás zajlik.

Borítókép: Zajlik a szekszárdi Béla király téri templom festése, restaurálása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában