vizsgák

2020.06.09. 20:00

Szinte minden diák remekül teljesített

A központi írásbeli vizsgát is megírták a szakképző iskolák tanulói május 25. és 29. között. Az igazgatók kedvező eredményekről számoltak be.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A központi írásbeli Koller Tamás, a szekszárdi Kolping Iskola igazgatója szerint ugyanúgy zajlott, ahogy szokott. Nem volt nehéz, diákbarátnak találta. Egy-két diáknak nem sikerült, a többség azonban jól teljesített, ezért az iskola büszke rájuk. Több mint ötvenen írtak írásbelit. Az igazgató összességében úgy látja: működött a karantén alatti felkészülés, nem akadt meg az oktatás, minden abszolválható volt. A Kolping tanárai és diákjai egyaránt jól vették az akadályokat.

Az intézményben családellátó gyakorlati vizsga is volt június 4-én. Ez egy igen összetett, érdekes számonkérést jelentett, avatott be Koller Tamás. Három részből állt: szociális gondozói és ápolói, varrodai és konyhai összetevőből. Június 5-én konyhai kisegítő gyakorlati vizsga volt, szépen szerepeltek a diákok. Június 8-án parkgondozó és kerti munkás gyakorlati vizsgán vettek részt, és mindenki kiválóan teljesített.

A 2019/20-as tanév szorgalmi időszakának végén szép eredménnyel zárultak a Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnáziumban a szakmai vizsgák, közölte Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató. A koronavírus miatt ez az év rendhagyó volt. A fokozott járványvédelmi előírások betartásával 101 vizsgázó tett sikeres szakmai vizsgát, és szerzett szőlész-borász, mezőgazdasági technikus, állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, pék, húsipari termékgyártó, közszolgálati ügyintéző vagy gazda végzettséget. A tanulók és a tanárok hozzáállását a digitális tanrendhez mi sem bizonyítja jobban, mint a 4,11-es iskolaátlag.

A szőlész-borász tanulók kiemelkedően magas vizsgaeredményt értek el, 4,73-ot, köszönhetően a hallgatók hozzáállásának, érdeklődésüknek, jól felkészült szakoktatóknak. Összességében egy nagyon sikeres vizsgaidőszakot tudhat maga mögött az intézmény, hála a diákok fegyelmezett hozzáállásának, valamint az oktatók veszélyhelyzetben tanúsított lelkiismeretes munkájának.

A Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma szervezésében a május–júniusi vizsgaidőszakban több mint nyolcvan végzős vizsgázott, mindannyian sikeresen teljesítették a megmérettetést. Kiemelendő, hogy többen a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért kiváló eredményeik miatt mentesültek a vizsgák alól.

Az idei év szakmai vizsgáit – a koronavírus-helyzetre való tekintettel – különös előkészületek övezték, a vizsgaszervezés minden tekintetben gördülékenyen zajlott. A vizsgák tartalmi része megfelelt a várakozásoknak, az iskola oktatóinak és tanulóinak beszámolói szerint viszont némely szakma – például a pincér – esetében a tavalyinál nehezebb, de teljesíthető volt a központi feladatsor.

Határozottan kijelenthető, hogy az iskolában minden tekintetben sikeres vizsgaidőszakot zártak, a tanulók a rendkívüli helyzet ellenére is megállták helyüket mind a gyakorlati, mind pedig az írásbeli vizsgákon.

Általában elmondható, hogy a végzett tanulók nagy része már dolgozni szeretne. Vannak viszont olyanok is, akik ott maradnak az iskolában, hogy a sikeres szakmai után érettségi bizonyítványt szerezzenek.

Sokan már el is helyezkedtek

A bonyhádi Perczel intézményben több mint ötven tanuló tett szakmai vizsgát. A központi feladatsorok a szakmai követelményeknek megfeleltek, hasonlítottak az előző éviekhez. Elmondható, az, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a szóbeli vizsgák könnyebbséget jelentett, bár az eddigi tapasztalatok alapján a szóbeli általában javításra adott lehetőséget a vizsgázóknak. A végzősök teljesítménye így is megfelelt a várakozásoknak. Az érettségi utáni képzésben résztvevők közül többen adták be jelentkezésüket egyetemre, főiskolára. Aki nem felvételizik, dolgozni szeretne, csakúgy, mint azok, akik a szakképző iskolai képzésben vettek részt. Több végzős azonban már elhelyezkedett, míg mások szeretnének visszatérni az intézménybe, hogy érettségit szerezzenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában