szakmakóstoló

2020.07.18. 07:00

Aktívak voltak a kis gazdák a Csapóban

Véget ért a „Szakmakóstoló„ pályaorientációs hét a Csapóban, melynek programzáró családi délutánjára július 17-én került sor. A szekszárdi iskola a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázatát valósította meg.

Foray Nándor

Véget ért a “Szakmakóstoló” pályaorientációs hét a Csapóban, mely programzáró családi délutánjára július 17-én került sor. A szekszárdi iskola a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázatát valósította meg.

Fotó: Makovics Kornél

Második alkalommal rendezték meg a „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, tájékoztatott a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium megbízott igazgatóhelyettese, Fülöp Mónika. Mint elmondta: ilyen rendezvény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával zajlott le a Déli Agrárszakképzési Centrum négy iskolájában, az egyik helyszín a Csapó Középiskola volt.

A nyári eseménysorozatról a NAK értesítette Szekszárd és vonzáskörzetének általános iskoláit. Ötödik, hatodik és hetedik osztályos gyerekek tekinthettek bele az élelmiszeripari és a mezőgazdasági szakmákba az életkoruknak megfelelő programok keretében. A pályázat kiírása szerint húsz tanuló vett részt a foglalkozásokon, melyek reggel nyolc órától délután fél négyig tartottak.

Sokan érdeklődtek az elmúlt évben is a lehetőség iránt, idén már túljelentkezés volt. A gyerekek nagyon élvezték a feladatokat, örömmel vettek részt az önismereti és falusi olimpiai játékokon, takarmánynövények vizsgálatán. Kézzel és géppel fejtek, lovaskocsiztak, kecskefarmon jártak és méhészetet látogattak, állatgondozásban vettek részt, tojást vizsgáltak, mézeskalácsot készítettek, kolbászt töltöttek és tejterméket állítottak elő. A hetet családi nappal zárták, a gyermekek látták vendégül szüleiket a saját maguk által készített ételekkel (pörkölt, pásztorsaláta, pékáru). Végül kisbojtárokat avattak.

A programok főszervezője Kuthyné Juhász Ilona gyakorlati oktatásvezető volt, a megvalósításban sok kolléga működött közre.

A NAK Tolna megyei igazgatója, dr. Léber Viola úgy fogalmazott: a „Szakmakóstoló” hét célja a gazda szakképesítés állattenyésztő és növénytermesztő szakirányának élményalapú megismerését adni, hogy azokat a diákok körében vonzóbbá tegyék.

A tanulók megismerkedhettek az iskola kilencvenéves ősparkjával, kertészetével, tangazdaságával, a régi állattartó mesterségekkel, készíthettek mézes puszedlit, megkísérelhették a talicskatolást és a gumicsizma-hajítást. Az öt nap alatt a teljes gazdálkodási folyamatot végignézhették, kis gazdaként kipróbálhatták magukat a termőföldtől egészen az asztalig. A pénteki zárónapon a szülők és a diákok együtt vettek részt különböző feladatokban.

Egy hatodikos tanuló édesanyja úgy nyilatkozott: gyermeke először van itt, de nagyon tetszik neki a rendezvény. Gazda akar lenni, lehetséges, hogy a Csapóban tanul majd tovább. Az édesanya más felnőttekkel a krumplipucolásban vett részt.

Mint kiderült, nemcsak szülők, hanem nagyszülők is kísértek diákot. Egy nagypapa azt mondta, az unoka meg van elégedve a héttel, nagyszülei felváltva vigyáztak rá. Egyébként édesanyja javasolta neki a szakmakóstolót. A gyerek szereti az állatokat: állatorvosnak készül.

A diákokat esküszöveg elmondása után kisbojtárrá avatták. Az eseményen a város képviseletében Szekszárd alpolgármestere, Gyurkovics János is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában