ellenőrzések megyeszerte

2020.07.11. 16:00

Berobbant a parlagfű, drága a mulasztás

A gyakori esőknek, melegnek köszönhetően megkezdődött a parlagfüves időszak. Útszéleken, kertekben, szántóföldeken, tarlókon, közterületeken, elhanyagolt területeken egyre több a parlagfüves folt. Az ellenőrzéseket a földhivatal munkatársai megkezdték.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Egyre több a bejelentés, mely a parlagfüves területeket érinti. Szomszédok, egy utcában lakók, környékbeliek, idegenek tesznek bejelentést arról, hol, mekkora a parlagfű, gyakran akkor is szólnak, amikor csak simán gazos, elhanyagolt a terület. A megyei kormányhivatal sajtóosztályán keresztül kaptunk tájékoztatást arról, hol lehet ellenőrzésekre számítani, hogyan zajlik a terület bejárása és milyen büntetésre számíthat az, aki a közérdekű védekezést elmulasztotta.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a földtulajdonos, földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A Tolna Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai idén is kiemelt figyelmet fordítanak annak ellenőrzésére, hogy a földhasználók a kötelezettségüknek eleget tesznek-e. Az ellenőrzések az agrárminisztérium által elrendelt határszemle-ellenőrzésekkel párhuzamosan zajlanak a következő kijelölt településeken: Tevel, Kisdorog, Csikóstőttős, Kocsola, Nak, Bikács, Györköny, Sárszentlőrinc, Szekszárd, Diósberény, Dúzs, Kalaznó, Ozora, Szárazd környezetében.

Természetesen a fenti településeken túlmenően is történhet ellenőrzés mind hivatalból, mind állampolgári bejelentés alapján. Állampolgári bejelentés megtételére – melyhez fényképfelvétel is csatolható a területről – legegyszerűbben az online Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül van lehetőség. A földhivatali főosztály munkatársai a külterületen lévő földeket érintő bejelentéseket haladéktalanul kivizsgálják, tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal.

Amennyiben a főosztály munkatársai parlagfűvel fertőzött területet (foltot) észlelnek, felveszik arról a részletes jegyzőkönyvet, majd elektronikus úton feltöltik a Parlagfű Információs Rendszerbe. A fertőzött területek ismeretében a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztály növény- és talajvédelmi osztálya (belterület esetén a települési önkormányzat jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendeli a közérdekű védekezést, mely azonnal végrehajtandó.

A közérdekű védekezést el kell rendelni

Amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést a kultúrnövény (még lábon álló kukorica, napraforgó, búza) károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezést abban az esetben rendelik el, ha az adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám ötven százalékát és a parlagfűvel való felületi borítottság a harminc százalékot meghaladja. A közérdekű védekezések teljes költségét – kaszálást, a vállalkozó kiszállását, költségeit – a földhasználó vagy földtulajdonos köteles megtéríteni. Amennyiben a földhasználó vagy földtulajdonos a védekezési kötelezettségét elmulasztja, a növényvédelmi hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke a fertőzött terület méretétől függően tizenötezertől ötmillió forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában