pincehely

2020.07.22. 16:20

Hamarosan kamionok is közlekedhetnek a hídon

Napokon belül megnyitják a kamionforgalom előtt a Pincehelyen ideiglenesen felépített Kapos-hídat, tájékoztatta lapunkat Piringer József polgármester.

Brunner Mónika

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Kiraly Robert Sandor

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. határozza meg a hivatalos, ünnepélyes megnyitó időpontját, ezt egyelőre mi sem tudjuk. Néhány hete (július 9-én) a Magyar Honvédség negyven tonnás terhelési próbát végzett a hídon, amely kiválóan vizsgázott. Azt az értéket sem érte el a hajlásszöge, amelyre számítani lehetett. Elégedettek vagyunk, bízunk abban, hogy a hidat mielőbb át tudjuk adni a kamionforgalomnak – tette hozzá a polgármester.

A közforgalmi híd terheléses vizsgálatáról beszámoló készült. Polónyi Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred építésvezetője a honvedelem.hu-nak elmondta, a negyven tonna terhelhetőség ellenőrzésénél két darab huszonkét tonnás teherautót állítottak a híd közepére, hozzávetőleg húsz percig, majd azok átsoroltak a híd közepéről a híd szélére, és ott is álltak, ugyanennyit. Eközben a geodéziai szakemberek mérték, mennyi a híd lehajlása a súly alatt. Itt a számított lehajlás felső határa nyolcvanöt milliméter. Mikor már több mint tizenöt perce terhelték a hidat, és hatvanhét milliméternél tartottak, megszületett az értékelés: rendben vannak. Polónyi Tibor őrnagy hozzátette, a híd valójában akár nyolcvan–kilencven tonnás terhelést is képes lenne elviselni.

Mint ismert, az eredeti Kapos-híd, az elmúlt időszakban, az intenzív forgalom hatására jelentősen megrongálódott; állapota miatt eredeti negyven tonnás teherbírását tizenhat tonnára korlátozták, így az afeletti súlyú gépjárműveknek, mezőgazdasági gépeknek nyolcvan–száz kilométeres kerülőutat is tenniük kellett. A híd forgalma két összetevőből áll: egyrészt Pincehely és szomszédos településeinek lakosságának közlekedéséből, másrészt a 61. főúton a nagyszámú, naponta közel négyezer technikai eszköz, köztük nehéz tehergépjármű, kamion megy át a hídon. Az ideiglenes híd a tervek szerint két-három évig szolgálná a zavartalan forgalmat. Hossza harminchat méter, teljes szélessége tíz méter, járható pályaszélessége több mint négy méter, gyalogjárda szélessége másfél méter, önsúlya több mint nyolcvannyolc tonna.

Kapcsolódó írásunk:

Helyére került a pincehelyi ideiglenes Kapos-híd

Borítókép: Polónyi Tibor őrnagy a híd tesztelésénél

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában