műhely

2020.07.19. 09:30

Megnyílt a Nagyszékelyi Füvészkert Műhely

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött fotó

Egy új, szabadon látogatható kézműves műhely nyitó foglalkozását tartották szerdán Nagyszékelyben.

– Körülbelül egy tucatnyian érkeztek hozzánk első nyitott műhelyünkre, mely a most kezdődő egy éves projektünk első lépésének tekinthető. Volt, aki a nyári ruhája átalakításhoz kért segítséget, más a felvarrandó nadrágját hozta el, vagy a hímzését, amire otthon nincs idő sort keríteni, egy kislány pedig az édesanyjával együtt pénztárcát készített – mondta Horváth Irén, a műhely egyik megálmodója.

A Nagyszékelyi Füvészkert Műhely megtervezésekor az alapítók szeme előtt egy olyan közösségi tér képe rajzolódott ki, ahol nem csak alkalmanként tartanak egy-egy foglalkozást, hanem lehetőség nyílik a közös alkotásra, kísérletezésre, tudásmegosztásra, és arra is, hogy időt töltsenek egymással a település lakói, erősítve ezzel a falu közösségi életét. Emellett szeretnék a látogatóknak azt a tapasztalatot átadni, hogy mennyivel jobb érzés, ha tárgyaikat saját kezükkel készítik el. A műhely megnyitására az Európai Szolidaritási Testület programjának keretein belül elnyert támogatással kerülhetett sor, mely támogatásra öt nagyszékelyi fiatal pályázott és nyert meg. Ők öten sokféle végzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek: van közöttük keramikus, textiltervező, természetvédelmi mérnök, fotós és könyvkötészettel foglalkozó szakember. Magát az épületet az önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre, ezzel támogatva vállalkozásukat.

Hetente egyszer, szerda délutánonként a műhely minden érdeklődő előtt nyitva áll. Ezekre az alkalmakra külön foglalkozással nem készülnek a szervezők, viszont legjobb tudásuk szerint segítenek az alkotásban, és a műhelyben található eszközök is díjmentesen használhatók.

Havi két foglalkozást tartanak kifejezetten nagyszékelyi és környékbeli lakosok számára, ahol meg lehet tanulni a szövés, fonás, fonalfestés, agyagozás, könyvkötészet alapjait. Legközelebb szombaton, fonalfestő tanfolyammal folytatódik a program, július huszonötödikén szombaton pedig a kerámiakészítés alapjaiba nyerhetnek betekintést az ide látogatók. Augusztusban fonástanulásra kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában