szekszárdi városvédők

2020.08.26. 20:00

Az ÉSZ-es önkormányzat jóval drágább az előzőnél

Szabó Balázs fordult a nyilvánossághoz a Szekszárdi Városvédők nevében. Az egykori városatya szerint példátlan – a városi testületben többséget szerző – Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció ámokfutása.

Tóth Róbert

2020.08.26 Szekszárd Szekszárdi Városvédők vezetője Szabó Balázs Sajtótájékoztatót adott a szekszárdi Béla Király Téren. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Szabó Balázs szerint a nyolcfős ÉSZ-frakció nemcsak megemelte a képviselői, illetve bizottsági juttatásokat, de az önkormányzathoz forduló civileket sem támogatja, mi több, erkölcsi alapon megkérdőjelezhető egyesek képviselősége. A Szekszárdi Városvédők elnökének információi szerint több ÉSZ-es képviselőnek köztartozása van, aminek szeretne a végére járni, s ehhez az illetékes hivatalok, illetve hatóságok segítségét kéri.

A város vegetál, és tényleg óriási bajban van – szögezte le a városvédők képviseletében nyilatkozó lokálpatrióta. Ez már csak azért is felháborító szerinte, mert Ács Rezsőt, a megyeszékhely fideszes polgármesterét okolják mindezért, holott a grémiumban többségben lévő ÉSZ irányít.

– Nem hallunk mást, csak hogy szidják a polgármestert. Ezzel persze hülyének nézik az embereket, mivel az önkormányzati rendszer sajátossága, hogy a nyertes frakció dönt, és irányítja a várost. Mégsem ezt kommunikálják – tette hozzá. Szabó Balázs úgy véli, ez a nyolc ember vezeti a várost, ők felelnek mindenért; ami történik, vagy éppen nem történik.

– A civilek és a sportegyesületek is értetlenül állnak a dolgok előtt. Ha az ÉSZ szerint nincs pénz, akkor a saját fizetésüket miért emelték meg ilyen brutális módon? Semmilyen erkölcsi alapjuk nincs, hogy azt mondják, valamire nincs pénz. Annál is inkább, mert az ÉSZ-frakció csak a képviselői tiszteletdíj, valamint a bizottsági tagok juttatásainak megemelésére és a haverok kifizetésére koncentrál – szögezte le a városvédő.

Szabó Balázs emlékeztetett: három helyett öt bizottságot hozott létre az ÉSZ, és az előző ciklusban dolgozó nyolc helyett most tizenöten kaptak „külsős” pozíciót a bizottságokban, akiknek a korábbi 60 ezer forintos fizetség helyett 80 ezer jár. Bomba Gábor (ÉSZ) juttatásait is példaként hozta fel: a városlakóknak 465 ezer forintjába kerül havonta, hogy a frakcióvezetőt képviselői fizetése mellett bizottsági elnöki pénzzel, továbbá két felügyelő bizottsági tagságáért járó díjjal javadalmazzák.

– Arcátlan és megdöbbentő, hogy az úgynevezett bérkiegészítés lehetőségével is élnek egyes ÉSZ-es képviselők a városvédő információi szerint: Faragó Zsolt, Gulyás Róbert és Illés Tamás. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak kell megtérítenie azt a pénzt, amit a képviselői szolgálatra fordított időben a munkahelyükön töltenének, ezzel duplán fizet a város – magyarázta Szabó. Tudomása szerint ezzel a lehetőséggel korábban senki sem élt.

Többen reagáltak a felvetésekre

Kővári László (Fidesz–KDNP) képviselő Szabó Balázshoz hasonlóan úgy érzi: nem halad a város előre. A pénzkifizetések kapcsán megjegyezte, hogy évi 30-40 millió forint plusz kiadással terheli meg az ÉSZ a költségvetést. – „Cserébe” viszont felforgatják és akadályozzák a beruházásokat – mondta Kővári László, aki egyetértett azzal, hogy felesleges volt felduzzasztani a bizottsági struktúrát.

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője úgy reagált: nem lehet köztartozása semelyik képviselőnek, ez hazugság. A pénzösszegeket illetően pedig kijelentette: a képviselői tiszteletdíj a mindenkori minimálbérrel azonos. Szerinte a polgármesteri és alpolgármesteri fizetések is több millióba kerülnek. Hozzátette, a vírushelyzetben a polgármester törölte el a civilek támogatását. – Nulla forintot tervezett és adott nekik – nyilatkozta Bomba Gábor.

Ács Rezső polgármester is reagált, azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy egyes képviselőknek köztartozása van, akkor méltatlansági eljárást kezdeményez ellenük. – A pandémiás időszakban valóban én terjesztettem elő a rendkívüli helyzetet figyelembe vevő költségvetést, ám azóta sok lehetősége lett volna módosítani azt az egyfős többségnek – tette hozzá Ács Rezső.

Borítókép: Szabó Balázs, a Szekszárdi Városvédők elnöke a szerdai sajtótájékoztatón a Városháza előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában