útavatás

2020.09.18. 19:12

A felújítás lendületbe hozza a közlekedést

Závodon és Tevelen rendbe hozott útszakaszokkal, Kaposszekcsőn pedig közösségi házzal gyarapodott a település. A beruházások haszna többszörös, hiszen a helybeliek és az idelátogatók számára egyaránt megkönnyítik a közlekedést. 

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Útavató nagyüzem van a megyében. A hétfői harci, kölesdi és grábóci átadások után ma Závod és Tevel gyarapodott felújított szakaszokkal a Kész Kft. kivitelezésében. Mindkét településen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

Závodon péntek délután három órakor kezdődött az átadási rendezvény. A Magyar Falu Program és a Belügyminisztérium együttes, önerővel kiegészült 44 millió 500 ezer forint támogatásával több mint egy kilométernyi szakasz kapott minőségi, tartós burkolatot. A szóban forgó felület nagysága háromezer-hatszázharminckét négyzetméter aszfalt és kétezer-három négyzetméter padka. László Attila polgármester lapunknak elmondta, hogy a felújítás öt utcát érintett.

– Településünket kettészeli egy patak – folytatta a polgármester. – A vízfolyástól délre található részen négy utcában, illetve a patakkal párhuzamosan haladó Petőfi Sándor utcában, mint leghosszabb belterületi útszakaszon zajlott a munka. Itt teljes felújítás valósult meg, akárcsak a Dózsa György és az Új utcákban. A Berzsenyi Dániel és a Zrínyi Miklós utcáknál pedig az első egyharmad rész kapott új köntöst. Nagyon ráfért ez a rendbehozatal az említett helyszínekre. Ez a munka egyébként túlmutat önmagán, hiszen a párhuzamosan zajló építészeti rehabilitációs tevékenységünkkel együtt járul hozzá a falukép szépítéshez. Melynek előnyeit nemcsak a helybeliek, hanem a hozzánk látogatók is nyugtázhatják.

Ugyancsak ráfért az útfelújítás Tevelre. Ezt Fazekas Attila polgármester erősítette meg. – Sok településen hagy maga után kívánnivalót az utak minősége – mutatott rá a település vezetője. – Pénteken a délután négy órai átadással sikerült előrelépnünk. Immár a Vásártér utca Kápolna utca és Hőgyészi utca közötti hétszáz méteres szakasza, a Magyar Falu Programnak és ezáltal a több mint 27 millió forintos ráfordításnak köszönhetően rendbe hozott állapotban várja a közlekedőket. Bár ez a rész nem kifejezetten központi út, ám mivel a sportpályához vezet, rengetegen veszik igénybe, helyiek és máshonnan érkezők, legyen szó a füves területen tartandó focimeccsről vagy kulturális rendezvényről.

A teveli önkormányzat egyébként kerékpárút építésre is adott be pályázatot. Siker esetén a jövő év tavaszán megkezdődhetne az a munka, melynek eredményeként a községben biciklis összeköttetés valósulna meg több fontos csomópont, úgy mint iskola, óvoda, művelődési ház, temető és faluközpont között. Október végén, az újabb pályázati forduló eredményeinek kihirdetésekor kiderül, hogy a mostani lendület folytatódik-e két keréken.

Kiállítással ünnepelték az átadást

Tegnap délután ünnepélyes keretek között adták át a felújított Közösségi Házat Kaposszekcsőn. A fejlesztés a Magyar Falu Program támogatásából, a Nemzeti és helyi identitástudat erősítése elnevezésű pályázatnak köszönhetően valósult meg.

A közel húszmillió forintos beruházás keretében új külső és belső burkolatot kapott az épület és a kisebb felújítások mellett klímaberendezéssel látták el a közösségi teret. A színvonalas rendezvények megtartásához elengedhetetlen a korszerű hangtechnika, amelyet szintén sikerült beszerezni a pályázatból. A teljes projekt megvalósításához közel 15 millió forint támogatásban részesült a település.

Potápi Árpád János (balról), Badáczy-Csiba Zsuzsanna polgármester és Radnai Balázs, a kivitelező cég képviseletében Fotó: Varga Szilvia

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A rendezvénnyel egyidejűleg az épületben kárpátaljai művészek festményeiből illetve a helyi termékek bemutatására nyílt egy-egy kiállítás.

Borítókép: Tevelen Kőműves Krisztián, a kivitelező képviselője (balról), Fazekas Attila polgármester és Potápi Árpád János vágta át a nemzetiszín szalagot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában