Hála-Gála

2020.09.27. 11:30

Az önkénteseket ünnepelték Szekszárdon

Szombaton került sor az Önkéntesek Napjára és a Hála-Gálára Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ előterén. A rendezvényen civil szervezetek és önkéntes kezdeményezések mutatkoztak be, valamint ünnepélyesen átadták a Szomjú-díjakat.

Foray Nándor

Egyéni és közösségi kategóriában adták ki a Szomjú-díjat a szombat délutáni Hála-Gála folyamán – mint arról beszámoltunk. Előbbit Ácsné Oláh Gabriella érdemelte ki, aki több mint két évtizede a civil élet és az önkéntesség meghatározó személyisége Szekszárdon, valamint vonzáskörzetében. A közösségi díjat a Szelíd Ráktérítő Klub Szekszárdnak ítélték. Az 1997-ben alakult szervezet a megyeszékhelyen és környékén élő rákbetegeket tömöríti, a betegek gyógyulását segítő, életérzésüket és életminőségüket javító, példás támogató közösségi szolgálatot nyújt.

A délelőtt kezdődő, Önkéntesek napi programsort Csötönyi László, a szekszárdi Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottság elnöke, és Ferenc Vilmos, a Szekszárdi Civil Kerekasztal elnöke nyitotta meg. A rendezvény háziasszonya a Mentálhigiénés Műhely elnöke, Pócs Margit volt.

A Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat (SZIFÖN) ténykedéséről a szekszárdi diákpolgármester, Fáncsi Balázs beszélt. – A mi dolgunk az, hogy a városban és a város környékén élő ifjúságot megfogjuk programokkal – mondta. A Rotary Club Szekszárd tagja, dr. Murzsa András pedig közölte: támogatják a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket, és keresik azokat a vállalkozókat, akik szívesen kapcsolódnának ehhez.

A rendezvényen képviseltette magát a Polip Ifjúsági Iroda német és török önkénteseivel, a Chance á Tolna – Esélyt Tolnának Alapítvány, a RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület, a Bárka Művészeti Szalon Egyesület festményeivel, a Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör, a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány, a Tolna Megyei ILCO Egyesület, a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Tolna Megyei Szervezete is.

Fellépett a Csobogó együttes, a Mozduljunk Együtt Szekszárdért Egyesület – Fashion Dance, a Szekszárdi Gitár Egyesület, a Szekszárdi Magyarnóta Klub, Szászi István gitárművész, a Hikari Aikido Egyesület földi harc bemutatásával és a Szekszárdi Zumbások Sági Ildikó vezetésével.

Az Iberican Táncegyesület művészeti vezetője, Hacsa Mónika elmondta: vegyes műsorral rukkoltak elő, a középső és a nagycsoport showtánc, hiphop, house és dance műfajban szerepelt. A Gemenc TáncSport Egyesület táncosa, Vadász Péter ismertette: szamba, csacsacsa, rumba és jive táncot lejtettek. Bognár Cecil tárogatón játszott, valamint szüreti énekeket, történeteket adott elő.

A Hála-Gálán közreműködtek a Tücsök Zenés Színpad szólistái, a Szekszárdi Mozgásművészeti Stúdió (MMS) táncosai, Pecze István pedig harmonikajátékával járult hozzá a műsorhoz.

A programokat a Mentálhigiénés Műhely, a Szekszárdi Civil Kerekasztal, illetve Szekszárd önkormányzata szervezte, és a Babits Mihály Kulturális Központ támogatta.

Pártolja a mozgássérülteket

Ácsné Oláh Gabriella kapta az egyéni Szomjú-díjat az Önkéntesek Napjának szombat délutáni Hála-Gáláján. A Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületénél 1998-tól szociális előadóként a munkakörén túl is igen nagy együttérzéssel támogatta a mozgássérült embereket, valamint a halmozottan sérült fiatalokat, akikkel rendkívül empatikusan, segítőkészen foglalkozott. Ügyes-bajos dolgaikkal, problémáikkal mindenkor bizalommal fordulhattak hozzá. Életük szebbé, boldogabbá tétele érdekében az egyesületen belül megalakította a nagy sikerrel működtetett Napsugár Ifjúsági Klubot 1999-ben, mert látta, hogy a fiatalok vágynak a közösségi életre – indokolta díjazását Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke.

Rákbetegeknek adnak erőt

A Szelíd Ráktérítő Klub Szekszárd kapta a közösségi kategóriás Szomjú-díjat. A szervezet minden Szekszárdon és környékén élő rákbetegnek sokat jelent, hiszen havi egy alkalommal tartanak találkozót. Olyan emberekkel tölthetik el azt a néhány órát, akik pontosan megértik gondjaikat, problémáikat, lelkileg támogatják egymást. Megélik, hogy hittel és türelemmel lehet küzdeni és le lehet győzni a veszedelmes kórt. Hatalmas a közösség ereje. Bátorítást, tapasztalatokat, élményeket kaphatnak a sorstársak egymástól. Születésnapot, farsangot, karácsonyt ünnepelnek együtt. Remek az együttműködés a kórház Hospice Alapítványával – mondta Pócs Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában