szekszárdi közgyűlés

2020.09.25. 20:00

Leváltotta az ÉSZ frakció Zsikó Zoltánt

A szekszárdi önkormányzat csütörtöki közgyűlésén a többséget képviselő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció tagjai úgy döntöttek, nem folytathatja tovább a munkáját Zsikó Zoltán a Babits Mihály Kulturális Központ vezetőjeként, és a Szekszárdi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Mácsik Henriettát, korábbi ÉSZ-képviselőjelöltjüket, a kulturális intézmény igazgatóhelyettesét nevezték ki.

Brunner Mónika

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Zsikó Zoltán még tavasszal, a pandémia időszakában juttatta az igazgató-helyettesi pozícióhoz Mácsik Henriettát. – A kultúra az a terep, ahol gesztusokat kell gyakorolni, a politika pedig a kompromisszumokról szól – mondta. – A hozzám érkező kéréseknek próbáltam eleget tenni, együttműködő lenni. Mégis, az ÉSZ képviselőitől semmilyen kommunikációra való hajlandóságot nem tapasztaltam, tulajdonképpen már a kezdetektől. Az intézményt érintő bizottsági ülésekre mindvégig nem kaptam meghívást, miközben a hozzám érkező kéréseiknek próbáltam eleget tenni. Mindent megtettem, hogy ebben a nem könnyű helyzetben úgy tudjam végezni a munkámat, hogy a Szekszárdon élőket szolgáljam. Annak megfelelően végeztem a feladataimat, hogy Tolna megye kulturális élete virágozzon – mondta lapunknak Zsikó Zoltán, akinek az elmúlt három évben végzett tevékenysége alatt az intézmény országosan is elismertté vált. Évente négyezernégyszáz eseményt szerveztek, számos elismerést kaptak.

– Nyugodt szívvel távozom, mert egy gazdaságilag, erkölcsileg és szellemileg is naggyá vált intézményt tudok hátra hagyni – folytatta Zsikó Zoltán. – Büszke vagyok az elért eredményekre. A szekszárdiak, a Tolna megyeiek továbbra is számíthatnak rám. Mindent összegezve, köszönöm, hogy részese lehettem az ebben a csodálatos intézményben végzett munkának, köszönöm a kollégáim támogatását, ugyanígy Ács Rezső polgármesterét és frakciójáét is – tette hozzá.

A közgyűlésen történtekről pedig hangsúlyozta: – Illés Tamás javaslatára ott a helyszínen napirendre vették a szóbeli előterjesztését, miszerint a Babits Mihály Kulturális Központ vezetőjének személyi kérdéséről döntenek aznap, és zárt ülésen visszahívtak a tisztségemből. Semmilyen közös megegyezés nem volt. Ott mindenki előtt felolvasták az „ítéletet” – mondta Zsikó Zoltán, aki továbbra is közéleti, kultúrpolitikai területen tervezi tovább az életét, a munkáját. Hangsúlyozta, erre a területre hiteles, dolgozni akaró emberek kellenek. Tolna megyéhez, Szekszárdhoz, a szülővárosához és Bátaszékhez ragaszkodik, hiszen itt van az otthona. Bátaszéken önkormányzati képviselő, és zenekara az idén volt tíz éves.

– A Babits Mihály Kulturális Központtól nem búcsúzom, hivatalos búcsúztatóm sem lesz. Egyszerűen véget ért valami az életemben, de kezdődik valami új. Erőm teljében vagyok, pozitívan tekintek a jövőbe. A jogköreimet átadtam Mácsik Henriettának. Hivatalosan még nem kaptam meg az elmozdításomról szóló határozatot, amint ez megtörténik, a legrövidebb időn belül aszerint járok el. A saját holmim nagy részét már hazavittem, hamarosan a két Prima díjam is erre a sorsra jut; azokat mindvégig az irodámban őriztem. A szeretteim támogatnak, édesanyám sokat imádkozik értem. Erős család vagyunk, nagy múlttal, és van egy csodálatos párom is. Mindenkinek azt kívánom, hogy a Jóisten vigyázzon mindannyiukra – mondta Zsikó Zoltán.

A Fidesz frakció kivonult a közgyűlésről, amikor Zsikó Zoltán menesztése napirendre került, erősítette meg Gyurkovics János alpolgármester lapunknak. További nyilatkozatot nem tett. Ács Rezső polgármester szabadságát tölti.

Bomba Gábor, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke, az ÉSZ frakcióvezetője úgy kommentálta a történteket, a Fidesz frakciónak joga volt kivonulni a zárt ülésről. Ők egyébként megpróbáltak együtt dolgozni Zsikó Zoltánnal, ám sajnos az derült ki, hogy „nem megy ez a dolog.” – A város érdekében hoztuk meg a döntésünket. Zsikó Zoltán ott volt az ülésen, azt mondta, elfogadja, ezért úgy gondolom ez közös megegyezés volt. Pénteken már át is adta helyettesének a jogköröket, aki a mostani egyetlen helyettes, ezért választottuk az intézmény vezetésére. A megbízása jövő év január végéig szól, de már keressük az új ügyvezetőt, akinek a személyéről a másik frakcióval is egyeztetünk – mondta.

A Zsikó Zoltánnal nemrég készített interjúnkat itt találja: Zsikó Zoltán szerint így is lehet remek rendezvényeket tartani

Borítóképünkön: Zsikó Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában