hagyományok

2020.10.07. 11:30

A komatálak mindig bőségesek, táplálóak

Az ötödik, egyben utolsó Tolna megyei Sváb Komatálak című programra került sor hétfőn Szekszárdon a Heinek Ottó Közösségi Házban. Ezúttal a Bonyhádi komatálakkal ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A helyszínen megtudtuk, az evangélikus, református és katolikus felekezetek főzési technikája a keresztszülők számához idomul: míg a katolikusoknál egy, a többinél több keresztszülő van, ezért hozzájuk egy héten át viszik a komatálakat, amelyekre jellemző, hogy mindig bőségesek és táplálóak. A készült menüben sem kellett csalódni, ez a következő volt: csirkehúsleves, az abból kivett húshoz készített fokhagymás és meggyszósz. A főétel fokhagymás hús és krumpli. A desszert pedig a tuthenkrepl elnevezésű fánkféle.

– A leveseket a felekezetek szerint, minden háztartásban másképp készítik. Van, ahol a csirkét feldarabolva, máshol egészben főzik. Azonban jellemző, hogy a káposztalevelet vagy a torzsáját belefőzik a levesbe, az elmaradhatatlan babérlevéllel együtt. A becsinált leveseknél például az egyik nagy különbség, hogy van, ahol a húst párolják, aztán a zöldségeket rakják az edénybe, és megszórják liszttel, de máshol kihagyják a lisztet – mondta lapunknak Köhlerné Koch Ilona, Perczel-díjas, Tolna Megyei Németségért Nívódíjas, a bonyhádi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Bonyhádi Értéktár Bizottság tagja.

Ismertette, a bonyhádi komatálak készítésénél mindig az a fontos, hogy azok tejfakasztó ételek legyenek, a kismamának a legjobbak. Kuti Imréné, a programsorozatot szervező Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának igazgatója hozzátette, a programsorozat jól sikerült, a jövő évben az összes komatál receptjét összegyűjtik, és kiadják.

Borítóképünkön: A Heinek Ottó Közösségi Házban hétfőn készült menüben sem kellett csalódni. Középen Köhlerné Koch Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában