Katasztrófavédelmi magazin

2020.10.29. 14:00

Húsz éve néz farkasszemet a lángokkal

Paksi Ferenc, a Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka már húsz éve néz szembe a lángokkal. Pályafutását 2000-ben Pakson, az atomerőmű létesítményi tűzoltói között kezdte gépjárművezetőként. 

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Múlt héten szerdán jelent meg a Katasztrófavédelmi Magazin legújabb száma, Paksi Ferenc és a Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság történetével, tájékoztatta lapunkat Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és a cikk szerzője.

Paksi Ferenc 2003-tól 2011-ig a budapesti, tizenharmadik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon ellenőrizte a személyes védőeszközeit minden harmadik reggel, a 24 órás szolgálatok megkezdése előtt. 2011-ben a fővárosban, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tanárként fejleszthette a hallgatók elméleti és gyakorlati felkészültségét a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Pedagógia szakon szerzett tanító végzettsége, és az akkor már tíz évet meghaladó szakmai tapasztalata birtokában.

Miért éppen ezt a hivatást választotta? A tolnai tűzoltóság helyiségeit járva a felmenőit említette a parancsnok, ugyanis többen is akadtak közöttük, akik a társadalom szolgálatába álltak rendőrként, önkéntes, vagy éppen vállalati tűzoltóként. A sors úgy hozta, hogy 2012-ben visszakerült Szekszárdra, ahol előbb szolgálatparancsnokként, majd a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tisztjeként folytatta karrierjét. 2014-től a tevékenységirányító központban koordinálta a műveleteket ügyeletvezetőként, hogy a káresetekhez szükséges erők, eszközök a lehető leghamarabb rendelkezésre álljanak.

A pálya fontos állomásainak felsorolása 2016-tal folytatódik, amely egy hatalmas változás a pályafutásában. A tizenhat éve választott hivatásos pálya lezárult, és kezdődött egy új. Tolnán azóta állnak vonulásra készen Paksi Ferenc parancsnok irányítása mellett a tűzoltók. A Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság 1997. június 14-én alakult, a székhelyen kívül Bogyiszlóra, Faddra és Fácánkertre kiterjedő működési területtel.

Hét főállású tűzoltó dolgozik itt

A Tolnai Önkormányzati Tűzoltóságban egy tizenöt fős kemény mag várja a riasztást, a hét főállású tűzoltón kívül nyugdíjas, továbbá szabadnapos hivatásos lánglovagokkal kiegészülve. A tizenegyezres lélekszámot meghaladó város és környéke bizony elegendő munkát ad az önkormányzati tűzoltóság állományának. Idén eddig százhuszonhétszer vonultak valamilyen káresethez. Az emlékezetes beavatkozásokról, egyéb eseményekről is beszélgettek Paksi Ferenc parancsnokkal, amelynek következményeként a renoválás miatt üres helyiségek pillanatokon belül megteltek a parancsnok emlékeivel. 2006. augusztus 9-én, egy nappal az emlékezetes és három tűzoltó életét követelő budapesti műegyetemi lőtéren történt tűzesetet követően egy tűzvizsgálaton dolgozott kollégáival. A kimondott szavak nyomán kiélesedtek az ott átélt pillanatok. A budapesti helyszín minden négyzetcentimétere életre kelt a parányi tolnai étkezőben.

Borítóképen Paksi Ferenc, a Tolnai Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában