ÁFA-csökkentés

2020.10.20. 14:00

Lendületet kaphat az építés, nyerőbb a kisebb alapterület

Új lendületet kaphatnak a lakásépítések az ismét bevezetendő kedvezményes, ötszázalékos lakásáfának köszönhetően. A már meglévő ingatlanok árát az épület állapota határozza meg.

Munkatársunktól

elbontják az egykori OMV benzinkút épületét

Fotó: Mártonfai Dénes

2022 végéig ismét ötszázalékos áfatartalommal lehet értékesíteni az addig elkészült új ingatlanokat. A csokot igénybe vevőknek az ötszázalékos áfát sem kell megfizetniük új otthonuk vásárlásakor, ugyanis visszaigényelhetik. Az elemzések szerint szűkebb pátriánkban nem várható, hogy az intézkedés hatására megugrik az építkezések száma, ám azoknak a családoknak, amelyek mégis belevágnak, sokat segítenek a megmaradt milliók.

Az utóbbi tíz évet figyelembe véve a legtöbb lakás, szám szerint százhetvennyolc, 2010-ben épült a KSH adatai alapján. Ezt az évet követően látványos csökkenés mutatkozott, a mélypontot a 2013-as év jelentette, amikor összesen hetvenöt lakás épült a megyében. A 2014-es évben még száz alatt maradt az építések száma, 2015-ben azonban már száztizenhárom új lakás készült a megyében. Kiemelkedőnek tekinthetjük a 2017-es esztendőt, ekkor száznegyvenhat lakás épült, a következő évben tízzel kevesebb, míg tavaly már csak százhét. Az idei év első felében hatvanhat új lakás épült, amit a koronavírus hatását is figyelembe véve emelkedő tendenciának tekinthetünk.

Az ingatlanszakértők elemzése szerint bár a városokban még mindig inkább a lakásokat keresik az érdeklődők, megnőtt az igény a kisebb családi házak iránt is. A nagy alapterületű, többszintes családi házakat kevesen keresik, akik ekkora ingatlant fenn tudnak tartani, azok inkább újat építtetnek, egyéni elképzelésük alapján. A legkelendőbbek a városokban a kisebb alapterületű, nem túl nagy udvarral rendelkező családi házak. Az új építésű lakóépületekre az is jellemző, hogy ha a telek nagysága ezt megengedi, inkább az egyszintes megoldást választják az építtetők.

Nem mindegy, milyen állapotban van

A felújított, illetve felújításra szoruló eladó lakások négyzetméterárai között jelentős lehet a különbség. A fővárosban a legdrágábbak, a felújítandóért négyzetméterenként 634 ezer, a felújítottért 750 ezer forintot kérnek. Ugyanezért Győrben 394 ezer és 432 ezer forint, Pécsett 310 és 361 ezer forint, Miskolcon 235 ezer és 267 ezer forint, míg Salgótarjánban 130 ezer és 189 ezer forintot kérhet az eladó az ingatlan.com legfrissebb, októberi adatai alapján. Szekszárdon a felújítandó lakások négyzetméter­árát 304 ezer, a felújítottakét pedig 325 ezer forintban állapították meg. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres lakásért, állapotának függvényében 30 millió 400 ezer, illetve 32 millió 500 ezer forintot kérhet az eladó. Az már más kérdés, hogy van-e olyan vevő, aki ezt hajlandó megfizetni. A családi házakat illetően jellemző módon nem szívesen lépik át a 30 milliós lélektani határt a vevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában