radioaktívhulladék-tároló

2020.10.03. 07:00

Újabb információkat kérnek a TETT-esek

A kis- és közepes radioaktív hulladékok elhelyezésének időszerű kérdéseiről tervezett szakmai előadást a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). Az előadás ugyan elmaradt, de a tanácskozás megvalósult pénteken Bátaapátiban.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A helyszín nem véletlen. Hiszen – miként Krachun Szilárd polgármester, TETT-elnök idézte a hivatalos dokumentumot – „a püspökszilágyi tároló megtelt, a kapacitási problémák orvoslására felmerült az az ötlet, hogy némely hulladékok kerüljenek elszállításra” Bátaapátiba. Erről a tervezett műveletről a TETT-et alkotó települések – derült ki a rendezvényen – jelenleg nem rendelkeznek kellő információval.

– Az volt a célunk, hogy üljünk le, és a felmerülő kérdésekre kérjünk és kapjunk pontos válaszokat a szakmától – hangsúlyozta Krachun Szilárd. – A püspökszilágyi tervekkel kapcsolatban szeretnénk betekintést nyerni a részletekbe, mert csak így tájékoztathatjuk hitelesen a lakosságot.

A tanácskozáson jelen volt az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) képviseletében Püspökszilágy polgármestere is. Tordai Sándor közölte: a püspökszilágyi tároló esetleges távlati megszűnéséről ugyan hallottak, de arról nem, hogy egy bizonyos mennyiségű hulladék ilyen gyorsan Bátaapátiba kerül. – Amennyiben minden megfelel a szakmai-biztonsági szempontoknak, akkor nincs gond – jelentette ki. – Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy szükség van az érintett önkormányzatok, valamint a lakosság beleegyezésére és támogatására.

– A két társulásnak hasonlóak a gondjai – mondta Tillmann Péter, Feked polgármestere, a TETT alelnöke. – Hasznosnak bizonyult annak megbeszélése, hogy mit kellene tolmácsolnunk a szakma felé, mely problémára várunk megoldást, és miként képzeljük el a jövőbeni tájékoztatást és kommunikációt.

Mindenkinek baráti jobbot nyújtanak

A résztvevők a tanácskozásról feljegyzést készítenek, és azt eljuttatják a szakma képviselőinek és a döntéshozó politikusoknak. Abban is megegyeztek, hogy ezeket a közös megbeszéléseket a jövőben is folytatni kell. Nyitottak a szakmai-politikai egyeztetésre, ami társadalmi érdek. Edelman György, Kisnémedi polgármestere, az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) elnöke a kabát újragombolását szorgalmazta, Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere hozzátette: valamennyi partnernek baráti jobbot nyújtanak.

Borítóképünkön: A tanácskozás résztvevői a bátaapáti községháza udvarán, balra világos ingben Krachun Szilárd, a TETT elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában