világnap

2020.11.12. 14:00

A bántalmazás leginkább kortársaknak „köszönhető”

Idén első ízben rendezte meg az UNESCO az iskolai erőszak és zaklatás elleni nemzetközi napot, november 5-én. A világnapot életre hívó szervezet szerint megdöbbentően sok az iskolai erőszak és a zaklatás.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Majdnem minden harmadik diákot az elmúlt hónapban legalább egyszer zaklattak társaik az iskolában, és hasonló arányban érintette őket fizikai erőszak is. A felmérések alapján azt is tudni lehet, hogy az iskolai erőszakot és bántalmazást többségében kortársak követik el.

A Cartoon Network kutatást végzett a világnap alkalmából. Az eredmények szerint a gyerekek nagy része csak a fizikai agressziót tartja bántalmazásnak. A bántalmazás ijesztően magas hányadban, kilencven százalékban az iskola falai közt történik. Aggasztó, hogy a formális támogatás aránya a nullához közelít: egy gyerek sem hívott segélyvonalat, vagy tudna pszichológus segítségéről, és a szülők is csak egy-két százalékban említették ezeket a megoldásokat, sőt jelentősen alulbecsülik a bántalmazás gyakoriságát.

A televíziós csatorna a bántalmazás elleni fellépés világnapja alkalmából ezerkétszáz szülő-gyerek páros körében készített kutatást, amelynek tapasztalatai alapján kampányt indítottak – Aki ver, az nem haver elnevezéssel. Az akcióban szakmai támogatóként részt vesz az UNICEF Magyarország és a 116-111 számon elérhető Lelkisegély-vonalat működtető Kék Vonal Gyermekkrí­zis Alapítvány. A bántalmazást feldolgozó spotokat készítettek, amelyet a csatornán és mozikban vetítettek, híres embereket vontak be, és nyertek meg ügyük mellé, a kampányt elvitték rendezvényekre, ifjúsági központokba, de ismeretterjesztő brosúrák és plakátok segítségével az iskolába is. Létrehoztak egy Haver Klub elnevezésű online platformot is, amelyen bárki tájékozódhat, ismeretet szerezhet, segítséget kérhet.

Az iskolai erőszak és zaklatás elleni első világnap alkalmából tartott videókonferencián az UNESCO emlékeztetett arra, hogy átlagosan minden három diák közül egy szenvedett már el zaklatást. Mindez a teljesítmény romlása mellett olyan következményekkel járt, mint az iskola elhagyása, fizikai, illetve mentális egészségi problémák, amelyek súlyos esetekben halálhoz is vezettek.

Vírus bullying

A Facebookon többször felbukkant mostanában egy cikk, amely arról szól, egyre gyakoribb hogy egyik gyerek a másikat azért bántja, mert az elkapta a koronavírust. A bántalmazásnak ez a formája már nevet is kapott: vírus bullying. Természetesen éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más erőszak. A felnőtteknek ezért egyrészt példát kell mutatniuk, másrészt fel kell hívniuk csemetéik figyelmét erre a jelenségre. Egyrészt el kell magyarázniuk, hogy nem szabad senkit bántani, másrészt arra is ügyelni kell, hogy őket se bántsa senki, és hogy nyíltan beszéljenek velünk érzéseikről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában