elismerés

2020.11.17. 11:30

Egy ifjú tehetség, aki egész életében tanulni szeretne

Egy garaysta diák ismét történelmet írt. Szó szerint bekerült a Felfedezettjeink közé. Tanulni szeretne és emellett hasznos szolgálatot tenni.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Három fődíj és hat különdíj talált gazdára a Magyar Tehetséggondozó Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) legutóbbi pályázatán. A felhívásra öt és huszonöt év közötti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok jelentkezhettek az egész Kárpát-medencéből, intézményeik ajánlásával. Az arányok érzékeltetése végett szükséges néhány száraz számadatot is közreadni: ajánlást több mint ezernégyszáz tehetségpont, mintegy hetven tehetségsegítő tanács, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) ötvenegy tagja és a MATEHETSZ negyven tagszervezete nyújthatott be. Ebből a végtelennek tűnő merítésből lett a Felfedezettjeink 2020. különdíjasainak egyike Szirányi Péter, a Szekszárdi Garay János Gimnázium 12. D osztályos tanulója. Az Alma Mater történetében első alkalommal hajtotta végre ezt a kimagasló fegyvertényt.

– Valóban, az elismerés azért is jelent különösen sokat nekem, mert iskolámból eddig egyedül én kaphattam meg – erősítette meg Szirányi Péter. – A pályázatban elsősorban a versenyeredményeimről, illetve a jövőre vonatkozó terveimről kellett beszámolnom. Nem volt nehéz feladatom, ugyanis a gimnáziumban töltött hat év alatt kiváló tanároktól tanulhattam, és számtalan, sokféle tanulmányi megmérettetésre juthattam el. Így például vers­mondó, történelem-, földrajz-, matematika-, fizika- és olaszversenyekre. A legbüszkébb a Szép magyar beszéd verseny középiskolás díjára, Az én Pannóniám Kárpát-medencei Vers-és Prózamondó Verseny fődíjára, a Lóczy Lajos Országos Földrajzi Versenyen elért eredményemre, illetve a Savaria Országos Történelem Versenyen elért helyezésemre vagyok.

Mindezek mellett nemcsak a tudomány és művészet, hanem az iskolai közélet terén is letette névjegyét. A gimnázium diákönkormányzatának elnökeként több országos fórumon képviselte diáktársait, illetve az Alma Matert. Tagja az Országos Diákparlamentnek, valamint az Országos Diáktanácsnak is. Szorgos önképzéssel járult hozzá ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudja szervezni az iskolai diákéletet.

– A szervezés, a diákok képviselete az, ami igazán mozgalmassá teszi a hétköznapjaimat, rendkívül motiválónak tartom – jegyezte meg. Bár szép sikereket ért el a színpadon, kellő szerénységet tanúsítva, mégsem tartja magát igazi művésznek. Viszont úgy érzi, teljes joggal, hogy már most rengeteget kapott az irodalom, a versek, a művészet világától.

– Mindig is úgy gondoltam, hogy azáltal lehetek igazán hasznos tagja a szűkebb és a tágabb értelemben vett közösségemnek, ha minél több területen igyekszem elmélyíteni a tudásomat, ha minél több ismeretet szerzek meg – jelentette ki. – Ezért, bár jövőbeli terveim között a jogi egyetem szerepel, most is igyekszem minden területen naprakészen tartani magamat, mivel minden érdekel. A jövőben is szeretnék minél több mindenben részt venni, hiszen mindig is szerettem az események középpontjában lenni. Ám nem szabad megfeledkeznem arról, hogy az egész élet egy tanulási folyamat. Ennek a folyamatnak még igencsak az elején járok. Az elért eredmények mellett továbbra is saját magam fejlesztésére kell összpontosítanom. Fő célom, hogy valóban hasznos szolgálatot tegyek a környezetemben élőknek. Ha lehet így fogalmazni, ez az én „hitvallásom”.

Borítóképen: Szirányi Pétert lényegében minden érdekli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában