Magyar Kézműves Remek

2020.11.26. 11:30

Fődíjat nyert munkájával a szekszárdi szíjgyártó mester

A Remekek Remeke címmel jutalmazta díszes lovaglókantárját a szakmai zsűri. Nepp Dénes szekszárdi szíjgyártó mester minőségi anyagokkal dolgozik, és sajnálatosnak tartja az olcsó műanyag portékák megjelenését.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Szakmája ismert mestere a 65 éves szekszárdi szíjgyártó, Nepp Dénes. Elismerésekben gyakran részesült pályafutása során, mondhatni minden címet és díjat megkapott már, amit egy tárgy­alkotó kézműves megkaphat. De még manapság is benevez a számára izgalmasnak ígérkező, kihívást jelentő pályázatokra.

Ilyen pályázat volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett is, melyen a Magyar Kézműves Remek cím elnyerésére kínálkozott lehetőség. Ezt a felhívást 2002 óta adja közre évről évre a kamara. A járvány miatt az idén szolidabb volt a külcsín. Mivel nagyobb létszámú rendezvényeket nem lehetett tartani, az októberre tervezett ünnepélyes díjátadó elmaradt, és a kiállítás megrendezésére sem került sor. (A korábbi években a legjobb alkotásokból nagy tárlatot rendeztek a fővárosban.)

A viszontagságok ellenére is szép számú, 103 pályázat érkezett be, melyek közül 38 alkotást tüntetett ki a szakmai zsűri Magyar Kézműves Remek címmel. Ezekből ötöt kiemeltek és a Remekek Remeke elismeréssel jutalmaztak. Az egyik ilyen pályamű Nepp Dénes munkája volt: lovaglókantár, csipkés, aranyozott veretekkel, fonott sallanggal.

A mester a bőrszíjak és táskák mellett lószerszámokat is régóta készít. Fogathajtó Európa- és világbajnokoktól is kapott már megrendelést. Sajnálatosnak tartja, hogy ezen a téren is hódít a műanyag. Főleg Kínából érkeznek az ápolást nem igénylő, olcsó, de rövid élettartamú portékák. Míg egy igényes, bőrből készített felszerelés több mint egymillió forintból hozható ki, addig a műanyag lószerszám-gyártás harmadannyiból megoldható.

Borítóképünkön: Nepp Dénes szekszárdi műhelyében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában