Szükséges a szagminta

2020.12.06. 11:30

Jellemzően gyógyszereik nélkül kóborolnak az eltűntek

Közel két tucat esetben kérték a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport segítségét az idén, annak körülbelül huszonöt százalékában az eltűnteket holtan találták. Halálukat legtöbbször kihűlés, megfagyás okozta.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

Badacsonyi László, a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport elnöke lapunknak elmondta: Szekszárdon, Dombóváron, Alsónánán jellemzően pszichiátriai problémák és időskori demencia miatt hagyták el otthonaikat az eltűntek, de Pakson idősek otthonából szökött meg az egyik lakó. A csoportjuk több esetben bűncselekmények áldozatainak felkutatásában is segítette a rendőrség munkáját.

Országos szinten működnek, vonzáskörzetükhöz Tolna megye mellett Baranya, Bács-Kiskun és Somogy megye tartozik, a székhelyük továbbra is Szekszárd. A pandémia miatt mindannyian légzésvédő maszkokban dolgoznak.

– A pszichiátriai problémákkal küzdő betegek, de a demensek javarésze is cukorbeteg, általában csak elindulnak, kóborolni kezdenek, gyógyszer nincs náluk. Ezt követően, a gyógyszer kimaradása miatt, más tudat­állapotba kerülnek, és végül már a nevüket sem tudják, és azt sem, hogy hol laknak. Harminchárom éves kortól nyolcvan–kilencvenéves korú eltűnteket kellett felkutatnunk az idei évben.

Két eltűnt családi vita, veszekedés, az adott helyzet kilátástalansága miatt, öngyilkossági szándékkal indult útnak – mondta Badacsonyi László elnök, hozzátéve: szeretné továbbra is mindenki figyelmét felhívni, hogy ha eltűnik a családtagjuk, szerettük, akkor ne kezdjék el takarítani a szobáját, a lakást, hogy a helyszínre kiérkező kutatócsoport mentőkutyája szagmintát tudjon venni, hiszen így nagyobb az esély arra, hogy minél előbb sikerrel járjanak. Jelenleg négy kutyával és egy kiképzés alatt álló növendék kutyával rendelkeznek. A kutató-mentő csoport azonnal el tudja kezdeni a keresést, miközben minden esetben egyeztet a hatóságokkal.

– Az idei évben annak örülünk, hogy a kiskorúak eltűnésének száma csekély volt, mi legalábbis ezt tapasztaltuk – tette hozzá Badacsonyi László elnök.

Borítólépen: Munka közben a Szekszárdi Kutató-Mentő Csoport, a képen Somogyban keresnek eltűntet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában