A koronavírus-fertőzés más, mint a többi vírusos betegség

Lassult a koronavírus-járvány, de még nem lélegezhetünk fel, mert nap mint nap újabb betegeket regisztrálnak megyénkben is. Az egészségügyi dolgozókat, sőt az idősotthonokban élőket is folyamatosan oltják, írta naplójába dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. Az oltás elérhetősége egyre közelebb kerül a hétköznapi emberekhez is.

Mauthner Ilona

2020117 Bátaszék dr. Kovács Klára, bátaszéki háziorvos, aki több hete Covid-naplót vezet. Praxisa alatt megforduló Covidos tapasztalatait és benyomásait írja le a Tolna Megyei Hírlapon és a TEOL oldalán. Portré Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A héten négy Covid-halott gyászcédulája szomorította a városlakók életét. Naponta szólt a lélekharang. A környékünkön decemberben kétszer annyi halott volt, mint az előző év azonos időszakában, írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

– Egy vidéki kollégával beszéltem a járványhelyzetről, tőle hallottam, hogy van olyan család a körzetében, ahol egymás után hárman meghaltak a fertőzésben. Mi, egészségügyi dolgozók is immár tizedik hónapja ebben a folyamatos élet-halál küzdelemben végezzük a megváltozott feladatokkal megterhelt munkánkat. A praxisban a héten is súlyosbodott egy páciens állapota, tüdőgyulladás miatt osztályra került. Vizsgálat nélkül is könnyen rájöttem, hogy nagyobb a baj, mint néhány napja. Egyre fokozódó gyengeség volt a panasz, a mosdóig nehezére esett kimenni a páciensnek. Szűkszavú ember, ezért nem beszéltettem, hanem a telefonon olvastattam, hogy megítéljem a légzési nehezítettségét. Hallható volt, hogy az oxigénhiány akadályozza az olvasásban. Járványkórházba küldtem. Láttam a leleteit, meg fog gyógyulni. A fenti eset kapcsán összefoglalom, hogy melyik koronavírusos beteget küldöm a kórházba. Azt, aki nyugalomban fullad, vagy néhány lépés után meg kell, hogy álljon, esetleg zihál, gyorsabban veszi a levegőt, vagy kékül a szája és a körme. Sok covidos beteg nem éli meg a fulladást még akkor sem, ha tüdőgyulladása van. Ennek az az oka, hogy a légzőfelület nagy tartalékokkal bír. Tüdőgyulladással osztályos kezelésre van szükség, erre a mellhártyagyulladás miatt kialakuló hátfájás utalhat. A hátizomfájdalmat próbáljuk elkülöníteni a tüdőfájdalomtól.

A hátizmok a medencéig érnek, tehát hátul hosszú szakasz fáj. A tüdő mellkasi szerv, így a fájdalom a mellkasban van. A frissen kialakult zavartság miatt szintén Covid-mentést kell kérni. Infúzióra szorul az, aki nem tud folyadékot fogyasztani és már nincs vizelete. Kínzó és kimerítő köhögés miatt, ami nem javul a terápiára.

E heti élmény, hogy egy kedves ismerősömet, volt iskolatársamat tíz nap kórházi kezelés után javult állapotban otthonába bocsátották. Amikor elvitte a mentő, akkor elbúcsúzott a feleségétől, mert úgy gondolta, hogy élve már nem jön vissza. Ódákat zeng a járványkórházban dolgozó ápolók és orvosok emberfeletti munkájáról, amit a saját bőrén tapasztalt meg. Szeretné világgá kiáltani, hogy mindenki igyekezzen elkerülni a megbetegedést, mert ijesztő és gyötrő.

A koronavírus-fertőzés nem olyan, mint a többi vírusos megbetegedés. Egy páciens nálam újnak számító Covid utáni tünettel állt elő. „Nem találom a szavakat. Nem jut eszembe a dolgok neve.” Ő három hete „panasz és tünetmentes”, járványügyi szempontból gyógyult, de a központi idegrendszert érintő veszteséget aggódva jelezte. Hangulata közepes, tehát nem a gondolkodás tempója lassul meg, hanem deficit alakult ki. Kognitív tesztekkel követem a folyamatot és biztatom az agytornáztatásra.

Hosszúnak éreztem a hetet, mert nagyon vártam, türelmetlenül vártam a koronavírus elleni védőoltást. A médiahírek arról szóltak, hogy az egészségügyi dolgozók után a nagyobb idősotthonok lakóit oltják már a Moderna vakcinával. Úgy éreztem, hogy engem elfejtettek. Milyen előre kidolgozott oltási terv az, amiben a háziorvos, akihez naponta besétál a covidos, később lesz beoltva, mint egy külön szabályokkal védett, zárt otthonban lakó idős beteg? Mint kiderült három megyébe átcsoportosítással jutott el a Pfizer vakcina. Tolnában azt rebesgették, hogy hűtéskapacitási probléma volt a gond. Igaz, hogy a megye a gyengén fertőzött területek közé tartozik, de attól a koronavírusos betegek egy része még mindig a rendelő felé veszi az irányt.

Péntek délelőtt felhívott a kollegiális vezető, hogy ma délután mehetünk az oltásra. Nagyon fontos, hogy végre megkaptuk. Bulihangulat volt az oltás helyszínén. Mindenki egészségügyi dolgozó volt, az oltó és az oltott félszavakból értette egymást. Nevetgéltünk a folyosón. Mindenkinek világos, hogy az oltás napjával még nem múlt el a megbetegedés veszélye, de az biztos, hogy napról napra csökken a súlyos, halálos lefolyású megbetegedés valószínűsége. Ez a növekvő esély mindenkit vidámmá és felszabadulttá tett. Négy oltási helyszínen folyt a munka, az adminisztrációt négyen-öten segítették. Az injekció helyén elhanyagolható fájdalmat éreztem egy jó órán át és másnap reggel. Szóval szót sem érdemel a szúrás kellemetlensége.

Beoltották a megyei háziorvosokat

Az oltás után ültünk 30-40 percet a folyosón, vártuk a nem létező mellékhatást, és közben azon gondolkodtam, mások miért félnek ettől a védőoltástól. Az ember természeténél fogva fél az ismeretlentől, de annak legyőzésében a védőoltásokkal elért eredmények megismerése segít. Ebben az ügyben tényleg kérdezzék meg háziorvosukat vagy a gyógyszerészüket. Néhány kérdés után az ismeretlen már többé nem lesz az. A döntést mindenkinek rövidesen meg kell hoznia. Fölösleges egyéni kockázatot vállal az, aki nem oltatja be magát. Az oltatlanok a közösség tagjait veszélyeztetik a vírus lehetséges terjesztésével. Ezen a fiataloknak és az egészségeseknek is el kell gondolkodniuk. Az immunizálásnak, a védőoltásnak az a következménye, hogy a második immunológiai folyamat ideje lerövidül, mert az immunrendszert az oltás felkészítette, előkészítette az adott kórokozó elpusztítására. Nincs ideje a vírusnak elszaporodni a célszemélyben, mert a védekezőrendszer felkészülve, trenírozva várja a vírus megjelenését.

Borítóképen: Dr. Kovács Klára háziorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában