Nefelejcs

2021.01.09. 16:00

Megyei zenészekkel erősödött a szépen szóló Egészség Hangja

Született egy dal az egészségügyi dolgozóktól az egészségügyben dolgozókról. Budapesti stúdióban készült, a fővárosi és pécsi közreműködők mellett Tolna megyeiek is részesei a sikernek.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Felcsendült az Egészség Hangja. Méghozzá míves hangszerelésben, dallamosan, tiszta, zengő vokállal és nem utolsósorban slágergyanúsan. Nem túlzás a méltatás, a Vox Sanitatis – Egészség Hangja – nevű együttes maradandót alkotott a Nefelejcs című szerzeményével.

Az eredmény értékét tovább növeli, hogy a csapat valamennyi tagja egészségügyi dolgozó. Két orvos, egy mentőtiszt és három mentőápoló döntött úgy, hogy járvány idején, a számos veszteséggel és gonddal járó időszakban megkomponálja és előadja a reménység és a vigasz himnikus ihletettségű dalát. Amiből egyre többen meríthetnek erőt, hiszen a Nefelejcs már felkerült a legnagyobb videomegosztó portálra.

Tolna megye számára kiváltképp fontos adalék, hogy a Budapesten élő dr. Czibula Eszter (ének) és Pálfi Tamás (szólógitár), valamint a pécsi dr. Szujó Szabina (ének) mellett a hatosfogat másik három tagja, jelesül Kovács Dániel (basszusgitár), Létai Máté (gitár, ének) és Szabó András (dob) a Szekszárdi Mentőállomás munkatársa. Az ötlet dr. Czibula Eszter világra érzékeny és alkotó szellemiségét dicséri.

– Még márciusban történt – kezdte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosa. – Az egyre nehezebb napok után párommal együtt magunkba roskadva ültünk otthon a kanapén. Azon tűnődtünk, hogy miképpen, miből lehetne erőt merítenünk az előttünk álló akadályok leküzdéséhez. Azután bekövetkezett a megvilágosodás pillanat. Hiszen mentőápoló párom szabadidejében egy közkedvelt együttesben gitározik. Miért ne írhatnánk egy dalt, együttműködve más zenészekkel? Azokkal, akik főállásban szintén az egészségügyben dolgozva, mélyen átérzik és hatékonyan közvetítik a bennünk lakozó lelkiállapotot és segítő szándékot.

Az elgondolást gyakorlatilag azonnal tett követte. Dr. Czibula Eszter és párja, Pálfi Tamás nekiállt a munkának, azaz a szerzemény megalkotásának. Miután – ez nem is lehetett kétséges – magas minőségre törekedtek, ügyeltek minden részletre, és örömmel fogadtak szintén zenész hozzátartozóktól szakmai segítséget. A végső formába öntéshez ­Pálfi Tamás együttesbéli társa, Létai Máté, a Végvár nevű csapat frontembere és vezetője is hozzájárult.

Létai Máté, a Végvár vezetője új formációban is bizonyította muzikalitását / Beküldött fotó

– Miután Tomival a Végvárban már jól összecsiszolódtunk, úgy a szövegírásban, mint a zeneszerzésben, egymást erősítve folytattuk a Nefelejcs című szám kidolgozását – mondta a felvételen az akusztikus gitárt megszólaltató és a produkciót énekhangjával erősítő Létai Máté. – Jómagam is igyekeztem a szövegben megjeleníteni azokat a gondolatokat, érzéseket, melyek eltöltenek bennünket, egészségügyi dolgozókat különösen most, a járvány okozta fokozott terhelés idején. A dal refrénje – Nélküled nem győzhetjük a csatát – ugyanakkor mindenkihez szól. Hiszen minden ember felelős minden emberért és mindenki hozzájárulására szükség van ahhoz, hogy túl legyünk ezen a válsághelyzeten.

A szerzemény elkészülte után megkezdődött Budapesten a stúdiófelvétel, ami nem bizonyult egyszerűnek. Hiszen menet közben valamennyi csapattagnak helyt kellett állnia munkahelyén a mind agresszívabban terjeszkedő járvány közepette. Miután manapság egy dal videóklipként indulhat hódító útjára, forgatás örökítette meg az együttes mikrofonok mögötti debütálását, illetve számos vágókép is készült. Ezek közül néhány a Paksi Mentőállomást mutatja. A magyarázat egyszerű: az eredetileg siklósi illetőségű Létai Máté Pakson találta meg párját. Dolgozott is egy ideig az atomváros mentőállomásán. Jelenleg Szekszárdon erősíti az állományt mentőtisztként.

Itt, tehát ugyancsak Tolna megye székhelyen mentőápoló az a Kovács Dániel, aki basszusgitárosként a kompozíció „alaphangját” adja meg. Nemcsak kollégája, hanem jó barátja is Létai Máténak. Emellett, és ez sem utolsó szempont, tavaly kiváló eredménnyel végezte el Póka Egon keze alatt, basszusgitár tanszakon a Kőbányai Zenei Stúdiót. Ugyancsak kivette a részét, méghozzá értő módon, a szerzemény megszületését gyorsító ötletelésből. Így nem is lehetett kérdéses, hogy a Vox Sanitatisban a helye.

– Ez egy alkalmi formáció, korábban nem létezett – tette hozzá a fentiekhez. – Egyébként Létai Mátén és rajtam kívül a dobokat kezelő Szabó András is a szekszárdi mentőállomáson dolgozik. Ő Bátaszékről jár be, én pedig Bonyhádról indulok dolgozni a megyeszékhelyre. A közös munka egyébként gördülékenyen és nagy egyetértésben zajlott. Mindenki átérezte, hogy nem akármilyen cél érdekében kell összefognunk és így is tettünk.

Ez a kék virág nőtt ki a Kisjézus mosdóvizéből

Miért éppen Nefelejcs? Dr. Czibula Eszter közölte, hogy ennek a virágnak szemvigasztaló a régi magyar neve. A monda szerint pedig a Kisjézus mosdóvizéből nefelejcsek nőttek ki. Az esetleges majdani, élő bemutatkozásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: amennyiben lesz felkérés, akkor elgondolkodik rajta. Létai Máté és Kovács Dániel sem zárkózott el ettől a lehetőségtől. Végezetül pedig íme, egy szakasz a dalszövegből:

„Hol fontos az ember, ott tenni muszáj, /Az életünkben minden körbe jár. /Elindul és véget ér. /Néha csendes, néha hófehér. /Minket is utolér a fájdalom, /Nehéz a kereszt a vállakon. /És ha nézed a múló perceket, /Reményt vagy életet rejtenek. (...) Ítél vagy bátorít a világ, /Te menj tovább, /Nélküled nem győzhetjük a csatát. /Az út előttünk áll, az út előttünk áll. /Erdőben nyílik a kék nefelejcs, /Árnyas fák lombja alatt. /Jöjjön ezer vihar nem tépi szét, /A szívekben újra kihajt.”

Borítóképünkön: egészségügyi dolgozókból áll a Vox Sanitatis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában