Elismerés

2021.01.15. 20:00

Néhány napig még lehet jelentkezni a megyei civil díjra

Minden évben tiszteleg a civil szféra tevékenysége előtt a Tolna Megyei Önkormányzat. Bár a jelenlegi vírushelyzet igen magas gátakat emelt mind a civil munka, mind pedig a programok megvalósítása elé, a megye idén sem kíván eltérni ettől a szép gesztustól.

Tóth Róbert

20200204 A Tolna Megyei Önkormányzat, nagyra értékelve a civil szféra – és az ezen szervezeteket segítő mecénások – a megye közéletében betöltött szerepét, minden évben átadja Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete, illetve a Bazsonyi Arany Mecénás díj

Fotó: Makovics Kornél

Nagyszabású díj­átadó rendezvényre ugyan nem kerítenek sort, mégis keresik a 2020. évben legkiválóbb munkát végző civil szervezeteket, és a szegmenst nagylelkűen támogató mecénást. Január 18-ig lehet beadni a felterjesztéseket.

Hagyománnyá vált az évek során, hogy a megyei önkormányzat kiemelkedő civil tevékenységeket díjaz a február elsején esedékes Civilek Napján. Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke szerint meg kell becsülni az önkéntesen tevékenykedő Tolna megyei embereket és közösségeket, akik hiánypótló munkát végeznek ezen a területen. Ezért is alapították évekkel ezelőtt az „Év Tolna Megyei Civil Szervezete” díjat. Minden esztendőben egy fő- és egy különdíjast választanak ki.

A megyében több száz civil szervezet él, s olyan feladatokat végeznek el, melyre az állam vagy az önkormányzatok kevésbé fókuszálnak. Az önkéntesség alapjai nyugatabbra mélyen gyökereznek, viszont hazánkban csak a rendszerváltozást követően indultak be igazán a civil mozgalmak.

A civilek céljai Tolna megyében rendkívül sokrétűek. A különböző csoportok – mint például: fogyatékosok vagy nagycsaládosok – érdekképviseletétől kezdve a környezet megóvásán keresztül a közösségek értékeinek megőrzéséig szinte minden belefér a jó ügyek nagy kosarába. Akadnak persze olyanok is, akik pusztán egyetértenek egy-egy önkéntes egyesülés céljaival, még ha nem is vesznek részt a közös akciókban. Közülük sokan mecénásként támogatják a jó ügyeket.

Ebből adódóan vélte úgy a megyei önkormányzat, hogy a civilséget támogató jóakaróknak is kijár az elismerés. Így született meg a Bazsonyi Arany Mecénás díj, amelyet a híres Tolna megyei festőművészről neveztek el, aki maga is felbecsülhetetlen értékű életművet adományozott szülővidékének.

Az utóbbi években elismert mecénások sorában szerepel például Rühl Gizella (2019), aki a kevésbé ismert művészeti értékek megismertetését vállalta küldetéseként, vagy Sebestyén Lajos (2020), aki szülőfaluját, Kakasdot és annak testvértelepüléseit is támogatta, többek között az ifjúság nyári táboroztatásával, vagy a Székelykapu elkészítésének segítésével.

Az év szervezete címet illetően megemlíthető a hagyományokat felelevenítő és közösségi programokat szervező különdíjas Szekszárdi Fősővárosi Kör (2017), vagy a fődíjas Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület (2019), amely a település szokás-, viselet- és énekhagyományát őrzi immár évtizedek óta.

A pályázathoz szükséges nyomtatványok a megyei önkormányzat honlapján érhetőek el, minden egyéb részlettel egyetemben.

Borítóképünk: Kenessei Éva, az NTE elnöke, Sátor Géza, a Sárszentlőrinc-Uzdért Egyesület elnöke és Sebestyén Lajos a tavalyi átadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában