frontok

2021.01.27. 11:30

Sokakat kínoznak a gyakori téli frontok

Január második felében az ember azt várná az időjárástól, hogy kövessék egymást a hideg napok, gyakran faggyal, hóval és napsütéssel. Pár napig volt hideg az idén, majd rá két napra tavasziasra fordult az idő, e hét elejétől ismét lehűlt.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az ember úgy érzi magát, mintha hullámvasúton ülne, csak közben iszonyú fejfájással, ízületi panaszokkal is meg kell küzdenie. Egymást váltották a frontok az elmúlt napokban.

Egy hete még a havas időjáráshoz igazodtunk, éjszaka a mínusz tíz fokot is elérte a hőmérő higanyszála, rá pár napra plusz tizennégy fokot mértek Szekszárd belvárosában, egymást érik az időjárási frontok. A háziorvosok szerint az idősebbeket, a betegeket és a csecsemőket viseli meg a legjobban ez az idő, de az egészségesek is megérzik.

Nem tévhit, az időjárási front valóban hatással van a szervezetünkre, ezt egyre több kutatás bizonyítja, erősítette meg dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. A doktornő szerint a jellegzetes hatásokat nem szabad lebecsülni, mert bár egészséges ember nem hal bele a légköri jelenségbe, a légnyomás hirtelen változásába, a meglévő betegségek tüneteit veszélyes mértékben felerősítheti.

A csecsemőknél alvászavarok, ebből adódóan pedig nyugtalanság, étvágytalanság jelentkezhet. A nagyobb gyerekeknél fejfájás is. Van, aki a melegre, más a hidegre érzékeny, de olyan is van, aki mindkettőre. Hogy ennek mi az oka, arra egyelőre nincs válasz.

Az idősebb, beteg embereket is nagyon megviseli a változás. A hidegfront főként görcsös tüneteket okoz. Ez azonban nem csak arra a napra vonatkozik, amikor megérkezik, mert hatása már egy-két nappal korábban érezhető. Emiatt van az is, hogy – bár még éppen nincs hidegfront – egyszer csak vese­görcs panaszok áradata érkezik a mentőkhöz és az ügyeletekre. Másik jellemzője lehet a hidegfrontnak a reumatikus és mellkasi fájdalom. Utóbbi társulhat vérnyomás-emelkedéssel, keringési zavarokkal, következménye pedig akár infarktus vagy koszorúérgörcs is lehet. A belgyógyászok szerint önmagukban az időjárási frontok egészséges embereknél nem okozhatnak rosszullétet, de egy adott kor felett már ilyen-olyan betegsége, kopása van az embernek, így sajnos befolyásolhatja az aznapi állapotát a légnyomás változása.

A szülészeteken is tapasztalhatóak a frontok: melegnél a „normál” szülések száma emelkedik meg, és ezek a szülések több vérzéssel is járhatnak. Hidegfront esetén többnyire koraszülések indulnak be az egyre erősödő görcsök miatt.

Dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos elmondta, levertség a melegfront után és hidegfront előtt egyaránt jellemző. Melegnél jellemzően aluszékonyabbak az emberek, hidegnél izgatottabbak. Vérnyomás-ingadozás, asztmatikus rohamok és alvászavarok azonban bármelyik frontnál előfordulhatnak. Ezekkel a tünetekkel rendszerint a háziorvoshoz fordulnak elsőként az emberek. Most jellemzően lumbágós panaszokkal fordultak hozzá. Mostanság az időjárási frontok olyan gyorsan követik egymást, mint korábban sosem, amihez ha erős szél is társul, a tünetek összefolyhatnak, egyszerre jelentkezhetnek a panaszok.

A hétvégéig hűvösebb, borúsabb idő várható, viszont szombattól pár napra ismét tavaszias lesz az idő, majd megint lehűlés várható.

A mozgás sokat segít mindenkinek

A monoton mozgások, így a futás, a séta, a jóga, de az autogén tréningek, relaxációs technikák alkalmazása is sokat segíthetnek a frontérzékenyeknek, célszerű ezekre időt szakítani, hosszú távon nagyon kifizetődő, mondta az általunk megkérdezett szakember. Emellett természetes módszerként a citromfű-, a levendula- és az orbáncfű-készítmények alkalmazását is érdemes kipróbálni, melyeket leginkább teaként érdemes fogyasztani. Ezzel a folyadékpótlás is megoldódik. A fényszegény, kellemetlen, borús idő mentális panaszokat is okozhat még az egészséges embereknél is, ilyenkor gyakran fáradtabbak, ingerültebbek lehetünk a szokásosnál, de van, akinél depressziós tünetek jelentkeznek. A rendszeresen alkalmazott fényterápia megoldást nyújthat tartós problémák esetén, az előttünk álló téli napokon gyakori alkalmazása javasolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában