Parasport napja

2021.02.24. 18:28

Az ovisok játékosan próbálták ki, milyen érzés lehet fogyatékkal élni

A parasport napját négy éve tartjuk meg hazánkban február 12-én. A kezdeményezéshez tavaly óta az óvodák is csatlakozhatnak.

K. K.

Forrás: Shutterstock

A Paksi Napsugár Óvoda az elsők közt jelentkezett, és idén másodszor szervezte meg a Lélekmozgató programot a Munkácsy utcai tagóvodában – adta hírül a TelePaks. A Munkácsy utcai óvoda programjában a mozgásfejlesztésre épít, így különösen illeszkedik a tagóvoda mindennapjaihoz a sportfoglalkozás.

Molnár Adrienn, az intézmény vezetője kifejtette, február elsejétől új vezetője van a tagóvodának Horváthné Támer Ilona személyében. Ő is szívesen csatlakozott a korábbi kezdeményezéshez és szervezte meg a gyermekek számára a csoportos sportfoglalkozásokat, amelyek az érzékenyítés kapcsán elsősorban mozgásukban akadályozott és egyéb érzékszervi károsodással élő emberek mindennapjába engednek betekintést, illetve kipróbálhatják tapasztalatszerző játékokkal a gyerekek, hogy milyen korlátozott körülmények között élni.

Az elmúlt években a szülőkkel együtt szervezték a programokat, a járvány miatt idén azonban nem mehettek be szülők az intézménybe, ezért az ovisok már a bejárati ajtóig teljesíthették az első feladatot, miszerint kézen fogva vezették csukott szemű anyukájukat.

Horváthné Támer Ilona, a tag­óvoda vezetője hozzátette, úgy alakították ki a pályákat, hogy körszínpadszerűen a gyerekek részt tudjanak venni rajta, és ne legyen csoportosulás. Minden teremben különböző érzékszervekhez kapcsolódóan találtak ki három-három játékot az óvónők. A gyerekek megtapasztalhatták a hat állomáson, hogy milyen lehet látás-, hallás- vagy mozgássérültként élni. A három-hat éves korosztálynak igyekeztek olyan játékokat kitalálni, hogy minden gyermek szívesen próbálja ki ezeket, és ezeken keresztül érezze át azok helyzetét, akik valamilyen fogyatékossággal kénytelenek élni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában