Bizakodnak Tolna megye utazási irodái

A járvány árnyékában nehéz a pihenésre, a szabad utazgatásra gondolni, de vannak olyanok, akik tervezik a nyári kikapcsolódást. A kilátásokról kérdeztük megyénk néhány utazási irodáját.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kristóf Istvánné szekszárdi utazásiiroda-vezető, -tulajdonos lapunknak azt mondta, hogy ami történt, borzasztó. – Úgy érezzük, bennünket sújtott leginkább ez a vírus. A helyzetünket akár kilátástalannak is nevezhetném, de nem teszem. Ha nem bíznánk abban, hogy minden jóra fordul, már rég bezártunk volna. Tavaly közel nyolcvanszázalékos bevételkiesésünk volt az elmúlt évekhez képest. Hogy talpon tudjunk maradni, még egy nagyobb, sok millió forintos összeget is le kellett tennünk kaucióként. Ugyanis az idei évben a biztosítók ezt nem vállalták a kis utazási irodák tekintetében. Szakmai berkeken belül arra készülünk, hogy nyár eleje előtt nem nagyon indul be az utazási kedv. A nyár közepétől azonban már számítunk erre. Sokunkban van félelem amiatt, hogy bevezetik a vakcinaútlevelet, és csak akkor engedik fel az utasokat a repülőgépekre, csak akkor tudnak külföldre utazni, ha beoltatják magukat – tette hozzá.

Ismertette, hogy a tavalyi évben sokan utalványok formájában jutottak hozzá az elmaradt utazásaik összegéhez. Ezeket egy bizonyos ideig fel tudják használni, ezért irodájuknak már volt néhány előfoglalása. – Az elmúlt évek gyakorlatával megegyezően Egyiptom és Görögország, valamint a körutazások a legnépszerűbbek. Az utasaink legkedveltebb úti céljaiban tehát nem történt változás – mondta.

Rozs Anikó szekszárdi és tolnai utazásiiroda-vezető lapunknak elmondta, hogy január végétől az utasok már érdeklődni, nézelődni kezdtek náluk, leginkább a szokásos, közeli, európai úti célokat kezdték el keresni. – Görögország számukra megunhatatlan, nagyon szeretik az egyéni utazásokkal foglalható adriai és az olaszországi, autóval könnyen elérhető helyeket – tette hozzá. Ismertette, hogy a pandémia kezdete óta eltelt időszak bevételkiesése csaknem százszázalékos volt mindkét irodájukban. Ő is megerősítette, gyakorlatilag úgy utaztatni nem lehet, hogy a külügy honlapján minden ország piros színnel van jelölve, azaz utazásra nem javasolt országként szerepelnek.

– Borzasztó kellemetlen továbbá önmagunk felé, hogy véleményünk szerint az utazási irodákat azért veszik igénybe az emberek, hogy a benne dolgozók szakértelmének köszönhetően mindig friss, naprakész és hiteles információt nyújtsanak. Azonban ebben az elmúlt évben mi is jóformán a napról napra percről percre változó, sokszor követhetetlen vagy nem egyértelmű szabályozásokat, korlátozásokat próbáltuk lekövetni és az utasoknak lefordítani. A vírussal együtt kell élnünk, ha utazni szeretnénk, alkalmazkodnunk kell az érvényben levő szabályokhoz, lehetőségekhez, hogy a mindenkinek járó pihenés, nyaralás, feltöltődés élményét ne vehesse el tőlünk teljesen. Pozitívan próbálunk gondolkozni, véleményünk és a szakma véleménye szerint is az idei nyár már nem maradhat el – összegezte.

Amint lehet, a barátokkal elindulnak

Várható, hogy idén nyáron olyan változások történhetnek, amelyek az utazó közönség számára is kedvezőek lesz. Az Airbnb ugyanis közzétett egy riportot, amelyben rávilágított, hogy 2021 a tartalmas utazások éve lesz. A pandémiát követően az első utazásokon legtöbben elsősorban a családjukkal és barátaikkal akarnak találkozni majd és közös emlékeket szerezni. Az amerikai Airbnbt használók körében a közelmúltban végzett kutatásból kiderült, hogy sokan már készen állnak az utazásra. A cég társalapítója és vezérigazgatója, Brian Chesky szerint várható, hogy amint az emberek biztonságban érzik magukat, elkezdenek utazni. Azonban másként néz majd ki egy út, nagyobb szerepet kap a jövőben a biztonság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában