Járvány szabja meg a megyei iskolák és óvodák működését

Egyhetes szünet után tért vissza az élet a szekszárdi Wunderland Óvodába. A rendkívüli szünet oka több nevelő koronavírus-fertőzése volt. A járvány természetesen nemcsak ebben az intézményben érezteti hatását.

Brunner Mónika – Kalmár Klaudia

20210224_Szekszárd_Szekszárdon a Wunderland óvoda teljes kapacitással üzemel, náluk nincsenek karanténba zárt gyerekek_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Oktatási Hivatal február tizenötödike és tizenkilencedike között rendkívüli szünetet rendelt el a Wunderland Óvodában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig elrendelte az intézmény teljes körű fertőtlenítő nagytakarítását. – Ezekre az intézkedésekre azért volt szükség, mert óvodánkban február elejétől folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott a dolgozók megbetegedése, több dolgozónknak lett pozitív a Covid-tesztje, ezért hat gyermekcsoportunk is karanténba került. Mivel a dolgozók egy része beteg volt vagy kontakt személyként hatósági karanténba került, egyre nehezebben tudtuk megoldani a gyermekek felügyeletét, az intézmény működtetését. Február huszonkettedikén azonban újra nyitottuk az óvoda kapuit. Az ovisok nyolcvan-kilencven százaléka visszatért az óvodába, ahogy óvodapedagógusaink is – tájékoztatta lapunkat Häfner Adél óvodavezető.

A Szekszárdi Baka István Általános Iskola kiemelten kezeli a járványveszélyt. Pénteken éjfélkor „szabadul” egy másodikos osztály huszonnégy diákja a karanténból, amelyre azért került sor, mert a pedagógusuk Covid-tesztje pozitív lett – mondta Parrag Katalin igazgató. Két olyan osztály van, amely már kétszer maradt otthon kényszerből, egyszer novemberben és egyszer februárban az őket tanító pedagógusok betegsége miatt.

– Sok osztályunk volt a karanténban. Ha a szülők megbetegedtek, a gyermeküknek is otthon kellett maradni, de ez az egész osztályt nem érintette. Tapasztalatunk szerint az első alkalomnak még örültek is a gyerekek, hiszen otthonaikban, digitális oktatás keretében tanulhattak – tette hozzá.

Egy-egy gyermek karanténban

Bár a koronavírus-járvány, maga a vírusmegbetegedés szinte az összes iskolai és óvodai intézményben felütötte már a fejét, azért van, ahol pozitívabb a helyzet. A koronavírus-járvány néhány intézmény működését kevésbé akadályozza. A paksi megkérdezett óvodákban és általános iskolákban szerencsére nincsenek megbetegedések sem a gyerekek, sem a pedagógusok körében, így többek közt a Paksi Benedek Elek Óvoda tagintézményeiben és a Paksi Napsugár Óvoda tagintézményeiben sem. A Paksi Bezerédj Általános Iskolában és a Paksi Deák Ferenc Általános Iskolában is ugyanez a helyzet. Egy-egy gyermek került az elmúlt napokban karanténba, de ők is azért, mert kontakt személyként jelölték meg őket. Az ő számuk sem mutat azonban növekedést az elmúlt időszakhoz képest. A pedagógusok elmondása szerint ez nem akadályozza őket a tanításban és a gyerekeket sem a tanulásban.

Borítókép: Február huszonkettedikén újra nyitották a Wunderland Óvoda kapuit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában