online megmérettetés

2021.02.22. 20:00

Mészöly Miklósból versengtek a diákok az országos döntőben

A Garay Gimnázium és a PTE volt a rendezője a Lázár Ervin Országos Anyanyelvi Verseny döntőjének. Mészöly Miklós művészetéről adtak számot a fiatalok az újszerű és érdekes megmérettetésen.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Hat csapat mérkőzött meg hétfőn a XI. Lázár Ervin Országos Anyanyelvi Verseny döntőjében. A Szekszárdi Garay János Gimnázium, mint Minősített Tehetséggondozó Műhely a Pécsi Tudományegyetem Pedagógusképző Karával közösen szervezte meg a tudáspróbát. „A bilincs a szabadság legyen” mottót viselő megmérettetés online módon zajlott. Nem véletlenül lett éppen Mészöly Miklós idézett gondolata a vezérmondat, hiszen a fiataloknak Mészöly Miklós művészete, írói nyelvezete és stílusa témakörben kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket. A rendezvényt egyébként ennél jobban nem is lehetett volna helyszínhez kötni. Ugyanis az író annak idején, a múlt század harmincas éveiben – akkor Molnár Miklós néven – a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanult, majd tett 1939-ben érettségi vizsgát.

A szervezők nevében Rajos Judit igazgatóhelyettes, magyar–történelem szakos tanár elmondta: arra törekedtek, hogy a verseny érdekes és újszerű legyen. Az első részben a három-három fős csapatoknak egy négyjegyű kód megfejtésével, Molnár (Mészöly) Miklós szerepében kellett kiszabadulniuk a gimnáziumból. Közben betekintést nyertek az idén 125 éves Alma Mater történetébe. Ehhez kapcsolódva oldottak meg feladványokat négy virtuális helyszínen. A kérdésekre adott helytelen válaszok komoly időveszteséggel jártak, a hibázókra plusz feladatok megoldása várt. Az egyes állomások végén rövid szövegekbe rejtett számjegyeket hívtak elő a versenyzők, akik a kapun csak a kód összes számjegyének megszerzése után léphettek ki.

A második részben a képzeletbeli szekszárdi sétát újabb megoldandó feladat, egy virtuális tárlatvezetés követte az Irodalom Házában. A legjobb pozícióba ez alkalommal is a mielőbb kiszabadult csapatok kerültek, mivel így több idejük maradt a helyes válaszra. A feladatmegoldással összekötött kalandtúra végeztével a résztvevők Futó Bettina és Huszics Aliz egyetemi hallgatók (PTE BTK) nyelvészeti videó-előadását kísérhették figyelemmel.

A végső összesítésben 6. lett a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium Dö Team Chemal csapata. Az 5. helyezést az ugyancsak a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium Zsófik és én triója szerezte meg. A versenyben 4. lett a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Láng nevű csapata. A képzeletbeli dobogó 3. fokára a Szekszárdi Garay János Gimnázium Csipet-csapata állhatott fel. A 2. helyezést a Budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium Nagy Zoárdék csapata szerezte meg. Az aranyérmes, azaz 1. helyezett fővárosi csapata lett, a VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium HSZCS3 triójának köszönhetően.

Borítókép: A Szekszárdi Garay János Gimnázium Csipet-csapatának két tagja, Imre Lili (12. A) és Farkas Eszter (11. C)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában