Kormányfői köszöntő

2021.02.23. 14:00

Nyolcezer kilométerről érkezett elismerés Thiennek

Levél érkezett Simontornyára Vietnámból. A délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke a Tet alkalmából fejezte ki elismerését. Phan Bích Thien üzletasszony bivalyszobrot is kap ajándékba.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Bizonyára nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy Tolna megyében a múlt héten egyetlen személy kapott személyes hangú levelet Vietnám miniszterelnökétől. Nguyen Xuân Phúc, a mintegy százmillió lakosú, délkelet-ázsiai ország vezetője Phan Bích Thien számára okozott kellemes meglepetést.

Szűkebb pátriánkban minden­ekelőtt a simontornyai Fried Kastélyszálló Resort társ­tulajdonosaként ismerjük a sikeres üzletasszonyt. Ezzel együtt költő, műfordító, a közgazdaság-tudomány doktora és a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Közhasznú Alapítvány elnöke is.

– Vietnámban február 12-én kezdődött a Tet, azaz a hagyományos holdújév – mondta el lapunknak Phan Bích Thien. – Ez az esztendő a bivaly éve. Ebből az alkalomból küldött címemre köszönőlevelet a fővárosból, Hanoiból a miniszterelnök.

Mint írta, bár a Covid–19 miatt mindenütt nehéz a helyzet, vannak azért elismerésre méltó eredmények. Nagy örömömre ezen eredmények közé sorolta a Magyarországon élő vietnámi közösség érdekében végzett munkámat is. Ehhez a tevékenységhez kívánt további sok sikert.

Phan Bích Thien egyébként személyesen is ismeri Vietnám vezetőjét. Szülőföldjére vezető útjai alkalmával, a fővárosban tartott konferenciákon néhány alkalommal szót váltottak egymással. Köszönhetően annak, hogy Nguyen Xuân Phúc – tudjuk meg a kastélyszálló társtulajdonosától – közvetlen, kedves és érdeklődő ember. Emellett – nyugtázhatjuk az újabb méltatást – nagyon jó vezető is. Ezt azzal is alá lehet támasztani, hogy a járvány és olyan visszatérő természeti katasztrófa, mint áradás ellenére a távol-keleti ország folyamatos gazdasági növekedést mutat fel.

A miniszterelnök egyébként nemcsak levelet, hanem ajándéktárgyat is küldött Phan Bích Thien számára. Az év jelképállata, az arany színű bivalyszobor ugyan még nem érkezett meg, de ez nem meglepő, hiszen légvonalban legalább nyolcezer kilométeres távot kell megtennie. Az üzlet­asszony várja a simontornyai kastélyszálló kitüntetett helyén elhelyezendő szobrot. Már csak azért is, mert a bivaly az előrejelzések szerint szerencsés esztendőt hoz magával.

Petőfi Sándor a nagy kedvence a magyar költők közül

Phan Bích Thien sokoldalú, különleges, ezzel együtt kiegyensúlyozott, belső békét sugárzó személyiség. A vietnami fővárosban, Hanoiban született. A középiskola után beiratkozott a moszkvai egyetem közgazdász-informatikus szakára. Itt ismerkedett meg Thuróczy Lászlóval, akivel összekötötte életét.

Magyarországra települt, egy vidéki út alkalmával férjével együtt fedezte fel Simontornyán az omladozó Fried kastélyt, ami ma már nemzetközi hírű, a Kelet és a Nyugat találkozását harmonikusan megvalósító szálloda. Fontos számára a család, két lánya közül Viktória Ly Anh Oxfordban, Karolina My Lan Manchesterben tanul. Önálló szócikket közöl róla az internetes Wikipedia, angol, magyar és vietnámi nyelven.

Nevét a vietnámi irodalom krónikájába is beírta. A délkelet-ázsiai országban az elmúlt években már három verseskötete is megjelent, verseit megzenésítették. A magyar költők közül Petőfi Sándor a nagy kedvence, több költeményét lefordította vietnámi nyelvre.

Borítóképünk: Phan Bích Thien a simontornyai szállodában a Vietnám miniszterelnökétől kapott levéllel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában