iskola

2021.02.10. 12:30

Problémás lehet akár a cipőfűző megkötése is

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános iskola részletes tájékoztatást adott a nagyon is aktuális iskolaérettséggel kapcsolatban lapunknak.

A törvény értelmében, aki az adott év augusztus harmincegyedikéig betölti a hatodik életévét, iskolába mehet. A mindennapokban azt tapasztalják, hogy nemcsak egy-egy képesség fejletlensége nehezíti meg a tanulást, hanem az otthonról hozott viselkedési normák hiányosságai is nagyban befolyásolják az iskolai nehézségeket. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy vannak kötelességeik, amiket akkor is el kell végezni, ha játszani akarnak, vagy fáradtak. Fontos, hogy ne veszítsék el a türelmüket, akkor se, ha egy feladatot nem tudnak megoldani. De nagy problémát jelent a mindennapokban a cipőfűző megkötése, az önálló öltözködés, vagy a saját holmik felismerése is.

A kirívó esetekben külső segítséget kérünk. A Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei egy átfogó vizsgálat után szakvéleményt készítenek, amely tartalmazza azokat a területeket, amelyek fejlesztésre szorulnak. Beszédproblémák esetén logopédiai szakember segítségét kérik. Ezek a fejlesztések nagyban megkönnyítik a tanító nénik munkáját.

Ők a tanórákon, a fejlesztő pedagógus pedig a szakértői véleményben foglaltak alapján heti két órában egyénre szabottan végzi oktató-nevelő munkáját.

Érzelmi, beilleszkedési és viselkedési problémák esetén az iskoláknak lehetőségük van pszichológus segítségét igénybe venni. Szükség esetén ő is hozzá tud járulni a tanulók iskolai kudarcainak leküzdéséhez és megkönnyíti az iskolai életbe való beilleszkedésüket. Elmondták azt is, hogy az iskola részéről akkor tekintenek iskolaérettnek egy gyermeket, ha várja az iskolát, készül rá. Képes elvégezni a rábízott feladatokat. Munkájában kitartó, figyelme tartós, körülbelül húsz perc. Feladattudata, feladattartása kialakult, önálló munkavégzésre képes, egyszerű utasításokat megért. A szabályokat képes betartani, nyugodtan tud ülni, és türelmesen várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában