portré

2021.02.28. 13:00

Szép sikerekkel büszkélkedhet a fúvószenekar

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

A Tamási Művelődési Központ közösségi oldalán mutatta be a Tamási Koncert-Fúvószenekart, amely úttörőzenekarként alakult 1962-ben, Hemerle János vezetésével. Mint ismertették róluk: akkoriban számos alkalommal léptek fel a környező településeken, több versenyen megmérettették tudásukat, külföldi utazásokon is részt vettek.

Hemerle János nyugdíjazása után Lukács Tibor folytatta a már megkezdett munkát. Az úttörőmozgalom alkonyán egy rövid időre megszűnt a zenekar, ám nem telt el néhány hét, és a hajdani zenészek összefogásából újraéledt az immáron felnőtt fúvószenekar. Nagy lendülettel kezdtek neki a munkának, majd néhány éves működés után Lukács Tibor posztját 1988-ban Markovics Gábor karmester vette át.

A zenekar ismertsége és elismertsége a 1990-es évektől folyamatosan nőtt, számos megyei, városi és környékbeli rendezvényen vettek részt, többször megfordultak Németországban, Olaszországban és Svájcban is. Sorra hoztak el rangos díjakat, kezdve a sort a II. Észak-Rajna-Vesztfáliai fúvószenekari versennyel, amelyen kategóriájukban első rangúnak minősítették a zenekart. A III. Nemzetközi Fúvószenekari versenyen, egyetlen magyar résztvevőként középkategóriában első díjat szereztek, dicsérettel. 1999 februárjában a Magyar Honvédség karmestere által vezetett zsűri előtt koncertfúvós és show-zenekari kategóriában arany minősítést szereztek. 2000-ben, a németországi IV. Észak-Rajna-Vesztfáliai fúvószenekari versenyen felsőkategóriás minősítést érdemeltek ki. 2001-ben a XXIV. Siklósi Fúvószenekari Találkozón és Versenyen a zsűri a Tamási Koncert-Fúvószenekart ítélte a verseny győztesének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában