Nagydorog

2021.03.23. 11:30

Modern oktatási intézmény lesz az egykori Széchényi-kastély

Felújítják a nagydorogi iskolát, közel ötszázkilencvenmillió forintból. A kivitelező a munkaterületet március elsején átvette, a projekt­zárás nyolc hónap múlva, novemberben várható. A részletekről – és személyes útjáról is – beszélgettünk az intézmény igazgatójával, a Nagyváradról harminc éve áttelepült Szilágyi Péterrel.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

– A jelenleg iskolának használt épület eredetileg a Széchényi család 1891–92-ben épült kastélya volt – vázolja a helyzetet Szilágyi Péter igazgató.

Mint elmondta, a növekvő tanulólétszám miatt a kastély épületét az 1960-as években egy új, kilenc termet magába foglaló szárnnyal bővítették. A sportcsarnok 1994–95-ben épült. Nem lehet legutóbbi felújításról beszélni, mert a nagydorogi önkormányzat (mint akkori fenntartó) anyagi lehetőségeihez igazodva több lépcsőben igyekezett korszerűsíteni, szépíteni a település legnagyobb épületét.

Az ingatlanban működik a község önkormányzatának konyhája és ebédlője, továbbá szolgálati lakások is vannak az épület egyik szárnyában.

Az iskola a Szekszárdi Tankerületi Központhoz tartozik. A központ sikeres európai uniós pályázatának köszönhetően indul az infrastrukturális fejlesztés, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében. A projekt összköltsége közel ötszázkilencvenmillió forint. A kivitelezés várhatóan márciustól novemberig tart.

A mai oktatásban fontos szerepe van a jól felszerelt szaktantermeknek. A tanítás során igyekeznek minél inkább egyénre szabott foglalkozásokat tartani, ennek érdekében kisebb létszámú tanulócsoportokkal dolgozhat a pedagógus. Ehhez, az osztálytermek mellett szükség van több, úgynevezett kiscsoportos foglalkoztató teremre is.

Összességében az építkezés négy helyszínt érint. A főépületben, a székhelyként működő nagy iskolában építési és felújítási munkálatok is lesznek. Megtoldják az épületet egy 380 négyzetméteres emeletes résszel, így mintegy huszonöt százalékkal növekszik az oktatásra használt alapterület. Három szaktantermet alakítanak ki –idegen nyelvi, technika és tankonyha –, valamint négy kiscsoportos foglalkozásra alkalmas termet. Felújítanak tizenkét tantermet (világítás, festés, padlózat és belső nyílászárók), valamint a folyosók egy részét és ezekbe a termekbe új iskolai bútorzat is kerül. Az új szaktantermeket is megfelelő felszereltséggel látják el.

A másik épületben, az 1–3. osztályok oktatását szolgáló kis iskolában csak felújítás lesz, de az jelentős. Az emeleten található három hatalmas tanteremből leválasztással, kisebb tantermeket és három kiscsoportos foglalkozásra alkalmas termet alakítanak ki. A földszinten a mosdók felújítására kerül sor, és egy többfunkciós terem is készül. A bútorzat is megújul.

A munkavégzés harmadik helyszíne a sportcsarnok lesz. Tetőzetét kicserélik, mert be­ázik, és új parkettát raknak le. A hozzá tartozó kis tornatermet egy 180 négyzetméteres új résszel toldják meg, ami a sportcsarnok összterületét tizenhét százalékkal megnöveli. Felújítják a meglévő két öltözőt, és kialakítanak két újat, valamint egy szertárat.

Végül a negyedik helyszín: az iskolaudvar, ami nemcsak a helyiek számára fontos. Nagydorog ad ugyanis otthont a Paks városkörnyéki összes atlétikai versenynek, mert csak itt van atlétikapálya. A pályázat keretében minden atlétikapálya megújul, új szegélyeket és megfelelő rétegezést követően új salakréteget kapnak. Az aszfaltos kézilabdapályából egy multifunkciós pályát alakítanak ki, ahol a kézilabda mellett kosárlabda és streetball- pálya is lesz. Mindezeken túl, mindkét iskolaépület udvarán új udvari játékokat kapnak diákjaink.

– Harminc éve jöttünk Magyarországra, feleségemmel és két gyermekünkkel, Nagyváradról – mondta Szilágyi Péter. – Mind a mai napig erős bennünk a lokálpatriotizmus, az oda való kötődés, és úgy tervezzük, hogy nyugdíjas éveinket a nagyváradi szülői házban fogjuk tölteni.

– Kolozsváron a Bólyai Egyetem fizika szakán végeztünk mindketten. Annak idején olyan pedagógusállást kerestünk, amihez szolgálati lakást is tudtak biztosítani, így kerültünk Kajdacsra. Megfogott minket a tolnai táj, az itteni kistelepülések békés, nyugodt hangulata, itt ragadtunk. Úgy éreztük, szükség van a munkánkra, adni tudunk valamit a gyerekeknek, a közösségnek. Kajdacson 1993-tól igazgatóhelyettes, majd 2005-től igazgató, tagintézmény-vezető lettem. A nagydorogi igazgatói állást 2014-ben pályáztam meg, és azóta ebben a beosztásban dolgozom.

– Az elmúlt évek során nagyot változott a világ. Nemcsak a vírushelyzet miatt. Tanárként nehéz megfelelni az elvárásoknak, mind nagyobb kihívást jelent a gyerekek iskolai nevelése, oktatása. A pedagóguséletpálya-modell és a béremelések ellenére egyre kevesebben választják, és még kevesebben maradnak a tanári pályán, így a nyugdíjba vonulók pótlása egyre nehezebb. Reméljük, hogy ez a felújítás segít abban, hogy gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt vonzó legyen a nagydorogi iskola – zárta gondolatait az igazgató.

Épülettörténet

A Széchényi család nagydorogi kastélyát a háborút követő államosításkor általános iskolává alakították át. Egy ideig gimnáziumi oktatás is folyt az épületben. Az utolsó gróf, Széchényi Domonkos 1950-ig élt. Javaitól megfosztottan sem hagyta el az országot. Sárszentlőrincen halt meg, Nagydorogon temették el.

Az épületen a rendszerváltás előtt is végeztek kisebb javításokat. Azt követően, 2001-ben tetőcsere, 2004-ben nyílászárócsere és udvarrendezés, 2006–2007-ben belső felújítások történtek. A Széchényi Sándor Általános Iskola nevet 2004-ben vette fel az intézmény. (Széchényi Sándor volt Széchényi Domonkos apja, és huszonegy éven keresztül Tolna megye főispánja.)

Most átfogó felújítás, korszerűsítés kezdődik. A Szekszárdi Tankerületi Központ jelentős informatikai és infrastrukturális fejlesztésekkel igyekszik megfelelő oktatási környezetet biztosítani a kistelepüléseken is. A vidékfejlesztés fontos eleme a munkahelyteremtés, a közlekedésfejlesztés és az egészségügyi ellátás garantálása mellett a helyi oktatás modernizálása is.

Borítóképünk: Az építők már elkerítették a munkaterületet, mutatja az igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában