megszüntetett nyomozás

2021.03.19. 14:33

Nem történt bűncselekmény az uszodaépítés ügyében

A Tolna Megyei Rendőrfőkapitányság több mint féléves nyomozást követően megállapította, hogy nem történt bűncselekmény a Szekszárdi Sportuszoda ügyében és lezárta az ÉSZ frakcióvezetője, a Bomba Gábor és a Sportközpont NKft. ügyvezetője, Malomsoki Krisztián feljelentése nyomán indult eljárást.

TEOL

2020.05.27 Szekszárd, Szekszárdon az éppen épülő uszodában tartott sajtótájékoztatót Ács Rezső Szekszárd polgármestere. Fotó: Makovics Kornél

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Az ÉSZ frakcióvezetője látványos külsőségek között még 2020 szeptemberében jelentette be, hogy feljelentést tett a szekszárdi uszoda ügyében ismeretlen tettes ellen. Alig több mint fél évvel később azonban kiderült, hogy Bomba Gábor alaptalan vádat fogalmazott meg – olvasható az Önkormányzati Sajtóiroda által lapunknak eljuttatott közleményben.

A megszüntető határozatban szereplő rendőrségi indoklás szerint Ács Rezső polgármester és Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője vagyonkezelői kötelezettségüket teljesítették, valamennyi kifizetés engedélyezése előtt a tőlük elvárható gondossággal jártak el, amikor az egyes résszámlák befogadása előtt a beruházás felügyeletével megbízott szakképzett műszaki ellenőrtől tájékoztatást kértek és kaptak a vállalkozói teljesítés valós mértékéről.

A nyomozás további megállapítása, hogy Ács Rezső polgármester és Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője a műszaki ellenőr által a teljesítésigazoláshoz kiadott nyilatkozatai alapján, azzal egyező tartalommal és értékben engedélyeztek csak kifizetéseket. A kivitelező vállalkozó a negyedik részszámlát 2020 augusztusában nyújtotta be, melyre azonban már nem kapott jóváhagyó műszaki ellenőri nyilatkozatot, így teljesítési igazolást és kifizetést sem engedélyeztek számára.

Az ügy több szempontból is különösen érdekes. Az egyik, hogy a feljelentést az ÉSZ kezdeményezésére az önkormányzat által megbízott ügyvédi iroda készítette elő, az ügyvédi költségeket azonban az önkormányzat állta. A másik figyelemre méltó részlet, hogy Bomba Gábor mellett a másik feljelentő az a Malomsoki Krisztián, aki a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. jelenlegi ügyvezetője, így a vizsgálat tárgyát képező 3. számú szerződésmódosítást saját kezűleg írta alá, ezzel áttételesen önmagát jelentette fel.

A mondvacsinált ügynek azonban lett egy sajnálatos és nem várt következménye is: a nyomozóhatóság elé citált – addig feddhetetlen – szekszárdi szakemberek közül többen jelezték, hogy jó hírnevük védelmében meggondolják, hogy további munkát végezzenek a szekszárdi önkormányzat, így a város részére. Ezzel a 2019 ősze óta mesterségesen gerjesztett negatív hangulat újabb szintet lépett. Ezt pedig a szekszárdi emberek a pandémiás nehéz helyzet mellett a saját bőrükön is érezhetik – áll a közleményben.

Borítóképünkön: Ács Rezső polgármester egy tavaly májusi uszoda-bejáráson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában