népművészet

2021.03.05. 14:00

Népi motívumokat hímez tornacipőkre a bogyiszlói fűtésszerelő

Népművészet-népszerűsítő. Talán ez a titulus illene leginkább Rácz Ferencre, aki kalocsai, sárközi és bogyiszlói motívumokkal díszít pólókat, dzsekiket, tornacipőket, csizmákat. Férfi létére hímezget, amit a napi munka – fűtésszerelés – után kellemes kikapcsolódásnak tart.

Wessely Gábor

Rácz Ferenc családtagjai csizmáit is díszíti bogyiszlói motívumokkal

Fotó: A szerző felvétele

Van-e, lesz-e helye a népművészetnek a mai és a holnapi társadalomban? Sokat vitatott kérdés. Mennyiben lehet „korszerűsíteni” a hagyományokat? Bizonyos fokú változtatás elkerülhetetlen, hisz még a bibliai szövegeket is frissítik időről időre. (Nyilván nem tartalmilag, hanem a köznyelv átalakulásához igazodva.)

Lesznek-e még ötven, száz év múlva kosárfonók, fafaragók, patkolókovácsok, szíjgyártók, fazekasok, szövők, hímzők és kékfestők? Lesznek, ha lesz mód a tradíciók megőrzésére az akkori közegben.

Jó példa az átalakulásra, az új körülményekhez való alkalmazkodásra az, amit Rácz Ferenc csinál. Férfi létére hímző. Bogyiszlón él, napközben központifűtés-szerelőként dolgozik, esténként pedig varrogat. Na, nem egy magányos hős; negyvennyolc éves, kétgyerekes családapa. Azt mondja, ha tehetné, sem szeretne egész nap öltögetni, de munka utáni kikapcsolódásnak nagyon megfelel ez neki.

Szereti a Star Wars-filmeket, kedvenc együttese a Kozmix, kedvenc sportolója Michelisz Norbert túraautó-versenyző. Ezt azért fontos megemlíteni, mert huszonévesen pólók hímzésébe kezdett. Az autóversenyekre abban ment, amelyikre rávarrta Norbi Hondáját, a koncerteken meg a Kozmix logója virított a mellkasán. Fel is hívták a színpadra, aláírták a pólót, aztán az aláírásokat is kihímezte.

Később tornacipőket, csizmákat is díszített különböző motívumokkal, emblémákkal, s persze, hogy találkozott a népművészettel. Megtanulta a kalocsai, a sárközi és a bogyiszlói mintákat. Ez utóbbi hosszú ideig szunnyadt a kalocsai árnyékában. A bogyiszlói hímzésminták újrafelfedezése csak tíz–húsz éve kezdődött. Sokáig, még a helyi néptáncegyüttes integető kendőin is kalocsai minták voltak. (A rokonság persze egyértelmű. Bogyiszló a Duna szabályozása előtt alföldi település volt, Kalocsa vonzáskörzetében. Erre utal a fűszerpaprika-termesztés hagyománya is.)

Amikor nyolc évvel ezelőtt a Forma–1-es pilóták ruháin megjelentek a kalocsai minták, Rácz Ferenc úgy érezte, hogy a bogyiszlói népművészet népszerűsítésének ideje is elérkezett. Pólókon, dzsekiken, tornacipőkön, csizmákon kezdte megjeleníteni faluja motívumkincsét. Az internetnek köszönhetően külföldről is kapott megrendeléseket. Általa díszített lábbelik és ruhadarabok vannak már az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Indonéziában is. Ő így korszerűsíti, így menti át a tradíciókat a tegnapból a holnapba.

Kalocsai, sárközi és bogyiszlói motívumokat egyaránt hímez

Rácz Ferenc 1972-ben született Szekszárdon. Tolnán nőtt fel, központifűtés-szerelő végzettséget 1989-ben szerzett a megyeszékhelyen. Cégeknél, vállalkozóknál állt alkalmazásban mindig, de másodállású magánvállalkozása is van. Házasságot 2000-ben kötött, felesége könyvtáros, két gyermeket nevelnek. Bogyiszlón 2003 óta élnek.

Borítóképen: Rácz Ferenc családtagjai csizmáit is díszíti bogyiszlói motívumokkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában