Időjárás

2021.04.02. 11:30

Rendkívül enyhe volt a tél Szekszárdon

Az elmúlt évekhez hasonlóan a legutóbbi tél is melegebb volt annál, amit a sokévi átlag mutat.

Steiner Viktor

Fotó: Shutterstock

Meleg éven vagyunk túl, hiszen 2020-ban a májust leszámítva minden hónapban magasabb volt az átlagos éves középhőmérséklet, mely tavaly 13 fok volt – tájékoztatott Kővári László agrármérnök, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének alelnöke, aki 1981 óta gyűjti az időjárással kapcsolatos adatokat a megyeszékhelyen. Hozzátette, az előző év száraz is volt, hiszen a szokásos 610 mm-es átlaggal szemben 2020-ban mindössze 511 mm csapadék hullott.

Mint azt a télre vonatkozó adatokkal kapcsolatosan részletezte, a december havi középhőmérséklet 3,9 fok volt, ami 2,2 fokkal magasabb, mint a sokéves, mely 1,7 fok. Megjegyezte, ez beleillik a 2013 óta tartó sorozatba, azóta ugyanis minden évben melegebb januárunk volt az átlagosnál.

Januárban már az átlaghoz közeli hőmérséklet jellemezte az időjárást. Míg az év leghidegebb hónapjában a sokévi átlag alapján 1 fok a havi középhőmérséklet, addig az elmúlt januárban 3,4 fok volt. Vagyis 2021 január havi középhőmérséklete 2,4 fokkal volt magasabb a „szokásosnál”. A január vége egyébként igen enyhe volt, január 20. és 25. között tíz fok feletti hőmérsékleteket mérhettünk. Sőt a legmelegebb januári napon 15 fokot mutatott a hőmérő. Azzal együtt, hogy ebben a hónapban -6 fok volt a leghidegebb mért hőmérséklet elmondható, a januári időjárás a hőmérsékletek tekintetében szélsőséges volt.

A februári középhőmérséklet újfent jóval magasabb volt a sokéves 2,5 fokos átlagnál, hiszen az elmúlt februárban +5,1 fok volt a havi középhőmérséklet, ami 2,6 fokos eltérést jelent – tudatta Kővári László.

Mint azt elmondta, a tél nemcsak enyhe, de száraz is volt. A téli hónapokban mért sokéves 128 mm-es átlagnak ezúttal csak mintegy a kétharmada összesen 82,4 mm csapadék hullott Szekszárdon. Hozzátette, a tavaly októberi csapadékmennyiségnek köszönhetően azért van elég nedvesség a talajban.

Arról is szólt, hogy mivel nem volt huzamosabb, több napon át tartó hideg, ezért a kártevők nagyobb valószínűséggel vészelték át a telet. Ugyancsak elmondta, a január végi meleg hőmérsékletek miatt a gyümölcsfák rügyei kipattantak. Mivel azonban ezt követően ismét hidegebb napok jöttek, feltehetően sok gyümölcsösben, főként a fagyzugos helyeken találhatókban keletkezett nagy valószínűséggel fagykár.

A sok évi átlagnak megfelelő volt viszont a március havi középhőmérséklet, mely 7,1 volt Szekszárdon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában