rovarok

2021.04.24. 16:00

Természetes módon is lehet hatékonyan védekezni ellenük

Beköszöntött a tavasz, egyre több rovar szeretne osztozni velünk a háztartáson, különösen a hangyák és a poloskák. Az irtószerek nemcsak a környezetre, hanem belélegezve ránk is káros hatással lehetnek, ráadásul csak ideig-óráig hatékonyak. Vannak azonban olyan természetes, házi módszerek, amelyek nem károsítanak.

Kalmár Klaudia

Fotó: Shutterstock

A parketta alól, a padlás felől, az ablakon keresztül, mindenhonnan megtalálják a befelé vezető utat. Sokszor előfordul, hogy lekerül a padlóra egy kis morzsa, ilyenkor érdemes bevetni a természetes ellenszereket. A vegyi anyagokkal nem ajánlatos befújni őket, hiszen elsősorban a házba vezető utat és fészket kell megszüntetni, a hangyairtók pedig csak a látható rovarokat pusztítják el.

A rovarok kémiai feromon nyomot hagynak maguk után. Ha megölik őket, akkor más hangyák követik a feromonnal kirakott utat, s még több hangya fog megjelenni ugyanazon a helyen. A házi módszerekkel azonban beviszik magukkal a mérget a hangyabolyba, így a teljes kolónia elpusztul. Ezeket érdemes nemcsak magukra a hangyákra használni, hanem ha látható az, hogy honnan fúrták be magukat, egyenesen oda is bevethetők. A rovarok és a hangyák nem szeretik a citrusok illatát, így ha a citrusok héja, mint a narancsé vagy citromé reszelve az utukba kerül, akkor elmegy a kedvük a maradástól. Az első hangyák észrevételénél, az útvonaluk ecetes törlésével megszüntethetők a feromon nyomuk. Az ecetet érdemes bepermetezni azokba a repedésekbe, ahol gyakran felbukkannak, és hagyni megszáradni magától. Ugyanígy reagálnak a borsmenta illóolajra, melyet szintén a járatokba érdemes belecsepegtetni.

Ha nem láthatók sehol sem a hangyajáratok, akkor először az odacsalogatás lehet a megoldás. A cukor is alkalmas a hangyák távol tartására, de a módszerrel nem elriasztani lehet őket, hanem odacsalogatni, majd ezután lehet elpusztítani a kártevőket.

A hangyák az édes íz miatt megeszik a cukrot, amit a szódabikarbónával összekeverve elfogyasztanak, magukkal visznek és elpusztulnak. A szódabikarbóna magában használva is nyújt megoldást.

A másik „lakótárs”, a poloska

A poloskák ezelőtt ritkábban fordultak elő hazánkban, ám mostanra minden szezonban számolhatunk az egyre nagyobb területen megjelenő bűzt spriccelő kártevőkkel is. Védekezni ellenük nagyon nehéz, hiszen a lapos testüknek köszönhetően a legkisebb rést megtalálva még a ruhásszekrénybe, párnák közé, takarók alá is befészkelhetik magukat. A hangyákhoz hasonlóan a szódabikarbónás-ecetes víz velük szemben is használható, szintén permetezést kell végezni az ajtón, ablakon. Ennél a módszernél egy szórófejes flakonnyi vízre, egy teáskanál szódabikarbónára és egy teáskanál ecetre van szükség, mellyel hetekig távol tarthatók. Ugyanez a hatás érhető el mentával és teafaolajjal, mely szintén vízzel felhígítva lehet megoldás. A gyakran látogatott területek permetezésével nem akarnak majd befurakodni egy ideig. A legtermészetesebb módszer ellenük a sötétség. A lámpa lekapcsolása után kevésbé érzik majd vonzónak, hogy az ablakon keresztül berepüljenek a szobába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában