kormányzati támogatás

2021.04.21. 11:30

Új kút szolgáltatja a vizet Szakcson

Szakcs önkormányzata szerencsésnek mondhatja magát a pályázatok terén, hiszen az elmúlt esztendőben számos, a település szempontjából kiemelkedően fontos támogatást nyert el.

Varga Szilvia

2021.04.14 Szakcs. A szakcsi polgármester Récsei Gábor mutogatja a már megvalósult és a megvalósitásra váró beruházásokat. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Március végén megtörtént a teljes települést ivóvízzel ellátó új kút műszaki átadása. Az új létesítményre a korábbi kút meghibásodása miatt volt szükség – mondta Récsei Gábor polgármester. A beruházás rendkívüli kormányzati támogatásból valósult meg.

A termelő kút próbaüzeme december 22-én indult. Azóta a vízmű üzemi területén további infrastrukturális elemek is elkészültek: úgymint a kerítés és a kapu felújítása, új szilárd burkolatú bejáró építése. A műszaki átadást követően elindulhat a végleges vízjogi üzemeltetési engedély megszerzése. A beruházás összértéke meghaladja a harmincmillió forintot.

A Magyar Falu Program keretében több mint húszmillió forint pályázati forrást nyert el a település a községháza részleges fejlesztésére, melyet eszközbeszerzésre és épületfelújításra fordítottak. A pályázatból számítástechnikai és irodatechnikai eszközök beszerzésén túl, a hivatalépület több helyiségében burkolatcsere, festés, nyílászárócsere történt, valamint megújult az udvarban a parkoló. Tovább bővítették az épület villamosenergia-ellátását biztosító napelemrendszert, amely lehetővé tette az épületben a hűtő-fűtő klímaberendezések költséghatékony alkalmazását, kiegészítve a meglévő biomassza fűtési rendszer szabályozásával.

Szakcs Község Önkormányzata az Agrárminisztérium által a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására kiírt Zártkerti Programra pályázatot nyújtott be a zártkerti pincék, présházak villamosítására. A benyújtott pályázat keretében kilencmillió forint támogatásban részesültek. Ennek segítségével a település „Baki-hegy” elnevezésű zártkerti részében található huszonegy ingatlanon egyedi mérőhelyet alakítottak ki.

A fejlesztéshez kapcsolódóan az önkormányzat az E.On Zrt.-vel hálózati csatlakozási szerződést kötött, mintegy 3,3 kilométer hosszúságban új közcélú villamos­energia-hálózat kiépítésére, amely a tervek szerint nyár végére elkészülhet. A fejlesztésnek köszönhetően egyúttal a „Hidegvölgy” elnevezésű pincesoron is átépítették a hálózatot, így további ingatlanokat is rá tudtak kötni. A Szakcsi Hagyományőrző Egyesület 2020-ban mintegy 2,8 millió forintot nyert el a Magyar Falu Programban az egyesület tulajdonában lévő tájház tetőszerkezetének megerősítésére és új tetőhéjazat kialakítására. A kivitelezés a tervek szerint a nyár folyamán történik meg.

A helyi vízkár veszélyeztetettséget csökkentő infrastrukturális fejlesztés első ütemére 144,5 millió forint forrást nyertek a Terület- és településfejlesztési Program keretében. A tervezett beavatkozás a Faluberki-árok belterületi, egyben legfelső szakaszát, valamint a Vörösmarty, Toldi, Kuruc utcák vízelvezető rendszerének egy részét érinti. A vízkárok megelőzésére, a vizek zavartalan levezetésére több lehetőséget is megvizsgáltak. Ésszerű megoldásként először a település vizeit befogadó Faluberki-árok rendezését, majd a legveszélyeztetettebb utcák vizeinek rávezetését szükséges megoldani. A közbeszerzési eljárás lezárult, a munkaterület átadása is megtörtént, várhatóan április közepén indulhatnak a kivitelezési munkák.

Idén többek között az óvodai játszóudvar felújítására is pályáznának

A jövő tekintetében sem pihen a szakcsi településvezetés, több fejlesztő pályázaton is szerepelnek és bíznak a pozitív elbírálásban. A Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást segítő pályázati kiírására több mint harmincötmillió forint értékű támogatásra adtak be kérelmet.

Ha sikerrel járnak, az orvosi rendelő felújítását, fejlesztését tervezik. Pozitív elbírálás esetén a villamoshálózat és a fűtési rendszer korszerűsítése, külső és belső nyílászárók cseréje, külső szigetelés, burkolatcsere és akadálymentes mosdó kialakítása történik majd. A Magyar Falu Programban az óvodai játszóudvar felújítására ismét pályáznak mintegy négymillió forint értékben, valamint útfelújításra is.

Borítóképünkön: Egészséges, tiszta ivóvíz folyik már a kútból, mutatja Récsei Gábor polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában