Fészkeket épít

2021.04.03. 20:00

Várja haza madarait a fecskék barátja

Április első hetében már megérkezhet a várva várt több száz fecske Mátics Ferenc tamási házához. A kis szárnyasok barátja összesen négyszázharminc darab mesterséges fecskefészket szerelt fel kedvencei számára.

Brunner Mónika

20190731 , Gerjen, Gerjenben az iskola felújítása során leszedik, a fecskefészkeket majd azt pótolják mesterséges fészkekkel Fotó: Makovics Kornél

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Mátics Ferencnek szívügye a madarak segítése. Tizenkét éve fűrészporból és gipszből fele-fele arányban képzett masszából formázza meg a fészkeket, majd azokat a háza falára, az eresz alá rögzíti. Tamási, Mikszáth utcai házuknak ezért többen a csodájára járnak. Ahogy teltek az évek, egyre több fecskefészket készített el, amelyek mindegyikéhez ragaszkodik.

– Úgy voltam vele, hogy ha Németországban ezt megcsinálták, én is meg tudom csinálni. Kitapasztaltam a fecskefészkek építését, élethűek, jól is néznek ki. Két éve ősszel szedtem le a régieket, és tettem fel az újakat két sorban az eresz alá, így fér el a négyszázharminc fészek. Ezzel ki is merítettem a ház kapacitását. A múlt évben kétszázötven fecskepár költött nálunk. Ősszel mindahány útnak indult, és mostanság már várható, hogy hamarosan újra megérkeznek – tette hozzá.

Az első fecskék április hetedikén szoktak megérkezni, de volt, hogy előbb jöttek. Mátics Ferenc szerint ez időjárás függvénye, és jobb is, ha később érkeznek, mert ha jön a hideghullám, többen elhullhatnak közülük. Május végéig azonban már mindannyian újra itt vannak, és elfoglalják a fészkeiket.

Mátics Ferenc hangsúlyozta, a fecskék gyűrűzését elkerülik, sőt azt is, hogy megfogják őket, nehogy elvaduljanak, sokkot kapjanak, majd emiatt mindenféle madárfogó hálókba belegabalyodjanak. A fecskéket nem kell etetni, mert a közeli területükön van elég élelmük.

– Jó világuk van, itt folyik a Koppány, elég sok a rovar, bőven van mit enniük. Vigyázunk rájuk, hogy meg ne zavarjuk őket. A ház körüli munkákat is az ittlétükhöz igazítjuk, nem kopácsolunk, nem zajongunk. Mindig nézegetjük őket, néha számolgatjuk is, de hogy pontosan hányan érkeznek egy-egy évben, nem tudjuk megmondani. Csak a fészkeiket tudjuk regisztrálni, és abból tudjuk, hogy laknak bennük, hogy egy idő után a fészkek kopottá válnak, és potyog ki onnan az ürülék.

Mátics Ferenc tamási lakos, a fecskék „védőszentje” Fotó: Örményi János

Sokan azt hiszik, hogy a fecskék nagy zajjal vannak, de ez a zaj elviselhető, sőt, mi szeretjük is a csicsergésüket, és azt is, hogy röpködnek. Amikor nincsenek itt, furcsa csönd van a ház körül – tette hozzá.

Mint arról korábban írtunk, Mátics Ferenc nyugdíjba vonulása előtt minőségellenőrként dolgozott egy nagyvállalatnál. A szomszédaival szerencsés, mint elmondta, mindegyikük madárbarát. A fecskék akkora zajt nem csinálnak, a legnagyobb bosszúság, amit okoznak, hogy „potyogtatnak”, leginkább az autók tetejére. A szomszédok már azt is megszokták, ráadásul az ürülék feltakarításának nagy részét egy kiadós eső megoldja.

Elmondása szerint a szomszédok sem panaszkodtak soha az erőteljes madárcsicsergés miatt, békében élnek egymás mellett. Pozitívum, hogy egy fecske egy nyár alatt nagyjából egy kilónyi rovart fogyaszt el, ezért a nyáron tomboló szúnyoginváziónak nyoma sincs a kertjükben.

Mátics Ferenc nem csak fecskéket lát szívesen a háza körül, jelenleg is fészkel ott számos más madárfaj: rozsdafarkú, fekete rigó, énekes rigó, széncinege és seregély.

Fogyatkozik a fecskemadár, aki teheti, tegyen a védelmükért

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található információk szerint a magyarországi fecske állományok az elmúlt két évtizedben ugyan eltérő mértékben, de sajnos folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak.

A hasznos kis madarak száma fogyásának két legfontosabb kiváltó oka az élőhelyeik nagymértékű átalakítása és a klíma változása.

A Magyarországon fészkelő három valódi fecskefaj a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske. A korábbi adatok szerint a füsti fecske hazai becsült állománya körülbelül 89 000–102 000 pár lehet. A molnárfecske magyarországi becsült állománya a számítások szerint 27 000–36 000 pár között mozog. A partifecske honi becsült állománya 15 000–50 000 pár közöttire tehető.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában