változások

2021.04.13. 14:00

Virtuális lett a gyakorlás, képzés és hitgyakorlás

Online tornaóra, online istentisztelet, online képzőművészeti foglalkozás. Példák arra, ami tegnap még elképzelhetetlennek tűnt, ma pedig mindennapos.

Wessely Gábor

Részint a számítástechnika fejlődésének köszönhetően, részint a járvány miatti kényszerintézkedések következtében számos, korábban elképzelhetetlen dolog vált elképzelhetővé, sőt, mindennapos gyakorlattá.

Ül Herczig Gábor gimnáziumi tanár a számítógépe előtt, és online testnevelésórát tart. Elméleti és gyakorlati feladatokat ad a diákjainak.

– Ellenőrizni persze bajos, hogy mit végeznek el és mit nem – mondja –, annyit tehetek, hogy buzdítom, motivációs ismeretekkel látom el őket: miért érdemes ezt az erősítést vagy nyújtást elvégezni. Kapnak jegyet elméleti felkészültségükre is, például híres sportolók életének feldolgozásáért. Összességében elmondható, hogy aki eleve sportos életet él, az akkor is mozog, ha nincs jelen a tanára, aki meg a tornateremben is sumákolt, az otthon se fog megszakadni.

Gábor netes testnevelésórája

Ül Stekly Zsuzsa zománcműves a számítógépe előtt, és tűzzománckép-készítésre tanít egy Párizsban élő magyar fiatalasszonyt. Pár éve még egyikük sem gondolta volna, hogy ilyesmi lehetséges lesz, személyes találkozás nélkül.

– Nagyon ügyes – dicséri tanítványát a művésznő. – A kapott feladatokat szépen elvégzi, a kész munkafázis fotóját elküldi, s én rögtön látom, hol, mit kell korrigálni, hogyan segíthetem a továbblépésben. Gyermekkora óta érdekli ez a dolog, csak eddig nem volt ideje foglalkozni vele. Most otthon van a kisfiával, jobban ráér. Mindketten örülünk a szemmel látható eredményeknek.

Stekli Zsuzsa zománckép-készítést tanít
Fotó: Máté Réka

Ül Frei Antal lelkipásztor a számítógépe előtt, és istentiszteletet tart. Még a hívők se hitték pár évvel ezelőtt, hogy eljön a virtuális vallásgyakorlás kora. Márpedig több felekezetnél pillanatnyilag is zárva vannak a templomok, imaházak. Az Evangéliumi Barátság Egyház is ezek közé tartozik.

– Öt helyen működünk – tájékoztat a lelkész –, Tolnán és Kölkeden van épületünk, Budapesten, Pécsen és Ozorán művelődési házakban tartjuk az alkalmainkat. A művelődési házak zárva tartanak, az internetes istentiszteletek nagy segítséget, lelki táplálékot jelentenek a gyülekezeti tagoknak. Tolna a központ, itt 23 éve vagyunk jelen, online hittanórákat is tartunk az iskolákban, kilenc csoportnak.

Ma már ott tartunk, hogy online képzés van az online oktatásról

A digitális oktatás velejárója, hogy a tanárok, akarva-akaratlanul bepillantást nyernek a gyerekek mindennapjaiba. Feltárul az otthoni környezet, olykor nem a legelőnyösebb módon. Gyakori eset, hogy apu elvonul a háttérben, alsónadrágban a fürdőszoba felé. Persze a kommunikáció, az anyagleadás és számonkérés módja is csiszolandó. Van, már online képzés, mely magával az online oktatással foglalkozik.

Borítóképünkön: Frei Antal lelkipásztor online istentiszteleteket és hittanórákat is tart

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában