poloskák

2021.05.17. 17:37

Az idén is megszállhatják otthonunkat a gyűlölt bogarak

Úgy tűnik, hogy az idén sem ússzuk meg poloskák nélkül, de mit tehetünk ellenük? Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, rovarszakértőt kérdeztük.

M. I.

20191003 Szekszárd, Poloska invázió van a megyében. Ehhez készült illusztrációs kép.. Fotó: Makovics Kornél

Forrás: TN

Fotó: Makovics Kornél

A múlt év őszén a családi házak udvarát, épületek falát, de még az emeletes házak ablakai környékét is ellepték a poloskák. „Sokk a rovar” címmel Facebook-oldal is indult, ahol be lehetett jelölni a kellemetlenül büdös bogarak előfordulásait. Tolna megye ezen „előkelő” helyen szerepelt.

Ősszel azt gondoltuk, tavaszra eltűnnek ezek a rovarok, de sajnos nem így történt. Nem volt tartós hideg, ami elpusztította volna őket. Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, rovarszakértő kérdésünkre elmondta, legalább két hétig folyamatosan mínusz tíz fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Mivel ez nem történt meg, ismét előbújtak a rejtekhelyükről a poloskák.

A behurcoltak közül Magyarországon leggyakrabban a jól ismert „barnákkal”, becsületes nevükön az ázsiai márványospoloskákkal találkozhatunk, illetve sokaknak ismerősek lehetnek a „zöldek”, tehát a vándorpoloskák is. Hazánkban az említett két faj közül jelen pillanatban előbbiek okozzák a komolyabb problémákat, mondta a szakember. A trópusi-szubtrópusi éghajlatú Délkelet-Ázsia az őshazájuk, ahol a meleg időjáráshoz szoktak. Mindkettő növényi nedveket szívogat, de utóbbi a gyümölcsösökben is felmérhetetlen károkat okoz.

A védekezés két okból is igen nehéz: nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják a legjobb eredményeket, de ezek környezetvédelmi okokból nem a legnépszerűbbek. A kérdésre, hogy akkor mit lehet tenni, dr. Vörös Géza elmondta, számításba jöhet a kerti lombszívó bevetése, a lakásban pedig a porszívó.

Készítsünk házi permetet!

A mindmegette.hu egy házilag készíthető permetezőszert javasol a kellemetlen rovarok ellen. Nem kell más a keverékhez, mint ecet, szódabikarbóna és víz. Engedjünk fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe, és keverjünk bele 1 teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújjuk körbe a nyílászárókat, növényeket. Ezzel a módszerrel állítólag hetekig távol tarthatóak a poloskák.

Borítóképünkön: a vegyszer hatásos, de nem mindenki bírja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában